Nederland

Mannen die doodzieke honden verkochten krijgen werkstraf

12 juli 2018 16:23 Aangepast: 12 juli 2018 20:15
De Duitse herder Quinta had allerlei ziektes. Zes maanden lang lag ze alleen maar op een kleedje. Beeld © Rob Knoeff

Twee mannen zijn door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld voor zwendel met de handel in honden en puppy's.

Het tweetal verkocht via Marktplaats zogenaamd gezonde dieren, maar in werkelijkheid was er veel mis. Kopers wisten daar niks van omdat ze vervalste vaccinatieboekjes en inentingspaspoorten kregen.

De twee deden zich voor als professionele hondenverkopers. Een van hen heeft meermalen controle gehad van onder meer de Dierenbescherming, die in een loods in Holwerd 'abominabele toestanden' constateerde. Zo werden bij een inval in december 2016 23 dode honden gevonden in een vriezer.

Ondanks waarschuwingen en een dwangsom ging hij door met zijn handel, volgens de rechtbank puur om geldelijk gewin.

Werkstraf van 240 uur

De man die het langst doorging met de louche handel heeft een werkstraf van 240 uur of 120 dagen vervangende hechtenis gekregen.

De andere verdachte moet een taakstraf van tachtig uur doen of veertig dagen de cel in. Tegen het tweetal waren celstraffen geëist van 15 en 8 maanden, waarvan 5 en 3 maanden voorwaardelijk.

'Een wonder dat hij nog leeft':

Rob kocht een puppy van de malafide handelaren. Het beestje was doodziek, maar maakt het nu gelukkig goed.

Hond Quinta

Rob Knoeff is één van de mensen die een puppy kochten bij de handelaren in Holwerd. Zijn hond Quinta heeft het overleefd, maar had duizenden euro's aan zorg nodig. "De handelaar zei dat de pup 14 weken oud was, maar volgens de dierenarts was ze pas vijf weken.

Ze had wormen, een zware longontsteking, parvo. Ze heeft zes maanden lang alleen op een kleedje gelegen. Ze heeft nu nog eetstoornissen, waarvoor ze duur speciaalvoer krijgt. Ook durft ze niet achter in de auto te zitten."

Hoe herken je een malafide puppyhandelaar?

Foute puppyhandel is een groot probleem, zegt de Dierenbescherming. Van de naar schatting 150.000 honden die ieder jaar in Nederland worden verkocht, zou van de helft niet bekend zijn waar zij vandaan komen. Volgens de Dierenbescherming komen veel van deze puppy's uit Oost-Europese 'puppyfabrieken', waar zij onder slechte omstandigheden worden gefokt.

Handelaren gebruiken allerlei trucs om mensen over te halen een puppy te kopen. Zo gebruiken ze valse namen en overtuigen ze mensen zo snel mogelijk te komen kijken. En wie eenmaal een puppy in handen heeft, is snel geneigd hem mee te nemen naar huis. Omdat ze hem schattig vinden, of omdat ze het dier willen redden.

De Dierenbescherming heeft een checklist om foute handelaren al vooraf te herkennen. Bijvoorbeeld:

 • Bekijk op sites als Marktplaats de andere advertenties van een aanbieder. Biedt iemand tegelijk meerdere nesten van meerdere rassen aan, dan kan dat wijzen op illegale handel
 • Googel de gegevens van de handelaar om te kijken of anderen over hun ervaringen hebben geschreven
 • Neem altijd per mail of schriftelijk contact op. Het geeft je tijd om na te denken over je keuze en het zorgt voor schriftelijk bewijs
 • Betaal niet contant, maar maak het geld over. Dan heb je een bewijs van aankoop en van de juiste naam van de handelaar
  Bekijk alle tips op de site van de Dierenbescherming

Ook het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) heeft een checklist voor mensen die gaan kijken bij een nestje. Daar staan bijvoorbeeld op:

 • Is het schoon?
 • Is de moederhond aanwezig? Is zij ook echt de moeder? Kun je aan de buik en tepels zien dat ze pups heeft gehad?
 • Hoe reageren de pups? Gezonde puppy's horen niet bang te zijn voor bezoek of geluiden
 • Bij twijfel: niet doen!
  Bekijk de hele lijst op de site van het LICG
RTL Nieuws