Nederland

Isoleren, vliegen en vlees eten... geven voortrekkers Klimaatakkoord het goede voorbeeld?

12 juli 2018 17:20 Aangepast: 13 juli 2018 07:42
Diederik Samsom heeft geen auto, maar hij gaat dit jaar wel vliegen.

Ed Nijpels en Diederik Samsom zijn de voortrekkers van het Klimaatakkoord 'waaraan iedereen mee moet doen'. Een beter milieu begint immers bij jezelf. Maar hoe milieuvriendelijk leven de mannen zelf eigenlijk? Diederik Samsom heeft geen auto meer en Ed Nijpels heeft een kierenjager.

VVD-prominent Ed Nijpels (68 jaar en oud-minister van Milieu) woont in een monumentaal grachtenpand uit 1602 in Amsterdam. Diederik Samsom, 47 jaar en oud-PvdA-leider, woont in een rijtjeshuis in Leiden uit 1930. In een beschermd stadsgezicht.

"Ik zit op energielabel b-c. Redelijk goed dus", zegt Samsom. "Ik doe mijn best om zo milieubewust mogelijk te leven, maar het kan altijd beter."

Kierenjager

Nijpels weet niet wat zijn energielabel is, maar hij heeft allerlei milieumaatregelen doorgevoerd in zijn monumentale pand aan de Prinsengracht. "Ik woon in een Rijksmonument dus ik mag niets verbouwen en bijvoorbeeld geen zonnecellen op mijn huis zetten. Daarom heb ik zelf het een en ander gedaan", zegt hij. 

Zo heeft hij een zelfdenkende cv-ketel. "Dat is een ketel die de hoeveelheid warm water aanpast op je leefpatroon. Dat betekent dat je niet onnodig warm water verbruikt. Beter voor het milieu."

Thumbnail
Ed Nijpels. Foto:ANP

Er is meer in het huis van Nijpels. "Ik heb een kierenjager. Die controleert mijn hele huis op kieren en past dat aan. Mijn ramen achter hebben dubbelglas. Aan de voorkant niet, dat heb je met een monumentaal pand hè. Ik heb alle muren geïsoleerd en ook de zolder. Mijn plafond is uit 1830; dat kan ik dan weer niet isoleren." 

Nijpels heeft een app op zijn telefoon waarmee hij zijn thermostaat - ook als hij niet thuis is - kan bedienen. Hij kan zelfs alle ruimtes in zijn huis apart instellen. Dat heeft nog een voordeel: "Stel dat ik ruzie heb met mijn vrouw, dan kan ik haar letterlijk in de kou laten zetten met een druk op de knop", grapt hij. "Zonder gekheid; het is beter voor het milieu en zo'n apparaatje is helemaal niet duur."

Vliegen? Ja!

Nijpels is nu met zijn vrouw op vakantie in Italië. Met het vliegtuig. Niet goed voor het milieu, weet hij ook. Maar: "Ik doe wel aan klimaatcompensatie. Dan betaal ik extra voor de CO2-uitstoot die ik veroorzaak." 

Ook Samsom gaat deze zomer vliegen. "Maar ik vlieg zo min mogelijk. Niet meer dan één keer per jaar. Ik ga ook zeilen deze zomer. Dat is wel goed voor het milieu."

Een auto heeft Samsom niet. "Ik doe alles met de trein." Nijpels wacht al een tijdje op zijn nieuwe aankoop: een nieuwe Tesla 3. Die is volledig elektrisch. "Tot die tijd rij ik nog hybride."

Gas af?

Van het gas af? Zover is het voor beide heren nog niet. Samsom: "lk ben afhankelijk van het warmtenet. Dat moet de gemeente Leiden gaan regelen." Datzelfde geldt voor Nijpels: "Ik ben afhankelijk van de gemeente Amsterdam."

Zonnepanelen zitten er de komende tijd ook nog niet op hun daken. Samsom doet wel mee aan een project van gezamenlijke zonnepanelen. Nijpels ziet veel in technologische ontwikkelingen. "Er wordt hard gewerkt aan dakpannen waarin zonnecellen zijn verwerkt. Het zou een geweldige doorbraak zijn als die snel op de markt komen."

Samsom eet bijna geen vlees. "Vegetariër zijn is het beste wat je kunt doen voor het milieu", zegt hij. Nijpels is ook niet van het vlees. "Ik kies voor vis. Een beter milieu begint bij jezelf."

Meer op rtlnieuws.nl:
Het Klimaatakkoord is er: zo gaan we minder broeikasgassen uitstoten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore