Nederland

Volgende week is het gedaan met het droge zomerweer

12 juli 2018 14:39 Aangepast: 12 juli 2018 17:38
Archieffoto. Beeld © ANP

Terrasliefhebbers en strandbezoekers moeten het er dit weekend nog even van nemen: vanaf dinsdag gaat het weer meer regenen en dalen de temperaturen iets.

De afgelopen twee dagen was het wat vaker bewolkt in Nederland, maar komend weekend wordt het weer zomers warm. De zon maakt overuren en de temperaturen kunnen oplopen tot 30 graden.

Buien

Maar: vanaf dinsdag krijgt de zon het moeilijker. Het blijft wel warm (24 graden), maar wél met regenbuien, bewolking en hier en daar zelfs een onweersbui tussendoor. "Dat komt doordat de wind meer naar het zuid-westen draait", legt Maurice Middendorp, meteoroloog van Buienradar, uit. "Vanuit daar kunnen buien makkelijk Nederland bereiken."

Dat betekent dat de droogt niet verder zal toenemen. "Het neerslagtekort is nu 202 millimeter, dat zal nog stijgen tot 228 millimeter over twee weken, omdat het komend weekend heel warm en zonnig is. Maar daarna zal de droogte vermoedelijk stabiliseren door de toenemende kans op buien."

Erwin zal blij zijn met de regen, zijn bieten hangen slap:

De Texelse boer Erwin ziet het somber in voor zijn bieten als er niet snel regen valt.

Wisselvallig

De verwachting is dan ook dat dat gebeurt, de rest van de week. "Het wordt wisselvallig zomerweer, maar nog wel warmer dan we in Nederland gewend zijn." Normaal ligt rond deze tijd de temperatuur gemiddeld rond de 22 graden, volgende week 24 graden.

"Je kúnt dus wel het terras op, als je wilt", zegt Middendorp. "Maar het is wel een kwestie van in de gaten houden of er buien gaat vallen. Waarschijnlijk houden we het niet overal droog."

Meer op rtlnieuws.nl:

 

RTL Nieuws
`