Als jeugdspeler werd Renald Majoor misbruikt door zijn elftalleider bij Vitesse. Met zijn stichting De Stilte Verbroken wil hij misbruikslachtoffers bijstaan. Voetbalclub Vitesse gaat hem daarbij de komende vijf jaar helpen.
Renald was twaalf jaar oud toen hij door de leider van zijn jeugdelftal bij Vitesse werd misbruikt. "Het was een hele vervelende, nare ervaring", vertelt hij. "Heel bepalend voor mijn leven."
Perplex
Een week lang houdt hij het misbruik voor zichzelf. "Ik stond perplex. Je weet niet wat je ermee aan moet. Het is niet iets waar je zomaar over kan praten."
Uiteindelijk vertelt hij het aan een mentor van Jeugddorp De Glind, waar hij op dat moment woont. "Hij was geschokt, maar had al door dat ik een stuk rustiger was in mijn gedrag dan normaal."
Non-actief
Zijn mentor neemt contact op met Renalds ouders en uiteindelijk doen ze aangifte tegen de trainer. "Hij bekende direct. Dat was een opluchting." Vitesse stelt de elftalleider op non-actief en de ouders van de spelers worden op de hoogte gesteld.
"Ik had hele prettige trainers, onder wie Theo Bos", vertelt hij. "Ze zijn echte mensen-mensen, heel betrokken." Hij spreekt een aantal keer met een psycholoog, maar gebruikt vooral het voetbal om zich af te reageren.
Van voetballer naar kok
Renald besluit op zijn zestiende te stoppen bij Vitesse. Daaraan heeft het misbruik bijgedragen, maar ook zijn adoptie vanuit Haïti, vertelt hij. "Mijn adoptie heeft ook behoorlijk wat impact gehad. Je wordt min of meer weggehaald bij je biologische moeder. En ook al willen je adoptieouders jou liefde en aandacht geven, dat is toch een klap."
Hij gaat aan de slag als kok. Jaren gaat het goed, tot in 2016 de klap komt. "Toen kwamen de problemen pas echt boven. Dagelijks stond het huilen me nader dan het lachen." Wekenlang vraagt hij zich af waar het vandaan komt, tot hij via de huisarts bij de psycholoog terechtkomt. Die stelt PTSS vast.
Slachtoffers helpen
"Het gaat nu goed met mij. Ik wil mijn misbruikverhaal omzetten in iets positiefs", zegt Renald. Daarom heeft hij Stichting De Stilte Verbroken opgericht, waarmee hij slachtoffers van seksueel geweld wil helpen. "Ik weet zelf hoeveel pijn het doet om het mee te maken."
De stichting heeft met Vitesse een convenant ondertekend. De Arnhemse club gaat De Stilte Verbroken actieve steun geven. Zo gaan ze samen workshops en lezingen organiseren. Renald is hierover ook in gesprek met PSV, de KNVB en NOC-NSF.
"Ik ben door het misbruik uiteindelijk sterker geworden. Die sterkte ga ik nu inzetten voor de stichting, om te voorkomen dat andere kinderen dit overkomt."
Meer op rtlnieuws.nl:
Meer slachtoffers seksueel misbruik zoeken hulp, maar de meesten doen geen aangifte