Nederland

Bronnen binnen Defensie: Marco Kroon verzon verhaal over doodschieten ontvoerder

12 juli 2018 12:10 Aangepast: 12 juli 2018 12:30
Marco Kroon. Beeld © ANP

Defensie betwijfelt of Marco Kroon tijdens een geheime missie in Afghanistan daadwerkelijk is ontvoerd, gemarteld en zijn gijzelnemer daarna heeft gedood. Zijn verhaal lijkt in ieder geval voor een deel verzonnen, zeggen bronnen uit de voormalige defensietop tegen RTL Nieuws.

Kroon wil zichzelf niet laten onderzoeken, maar Defensie houdt er sterk rekening mee dat hij gedurende zijn militaire loopbaan een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) heeft opgelopen. Mogelijk heeft hij delen van het verhaal daardoor verzonnen of overdreven, zeggen bronnen. Die benadrukken ook dat Kroon voor Defensie een held blijft.

Kroon verklaarde dat hij in 2007 in Afghanistan bij een geheime operatie is ontvoerd en mishandeld. Na zijn vrijlating zou hij een van de gijzelnemers hebben opgespoord en gedood. 

Gezien zijn rang had Kroon nooit zelfstandig de beslissing mogen nemen om te zwijgen over zo'n ernstig incident. Hij zou daarmee alle militaire regels hebben overtreden, zeggen betrokkenen.

Minister in gesprek met Kroon

Het Openbaar Ministerie stelde een onderzoek in naar het geweldsincident. Vanochtend werd dat stilgelegd. Minister Ank Bijlevard (Defensie) wil in gesprek met Kroon. 

"Wij moeten nu bekijken wat deze beslissing betekent voor ons en ons werk en daar zullen we met het personeelslid Marco Kroon over praten." Een gesprek over een eventueel ontslag gaat nu 'te ver', besloot de bewindsvrouw.

Militaire Willems-Orde

Kroon is drager van de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse militaire dapperheidsonderscheiding.

Meer op rtlnieuws.nl:
Justitie stopt onderzoek naar geweld Marco Kroon