Ga naar de inhoud
Nederland

Grootste deel 126 openbare onbewaakte overwegen verdwijnt binnen drie jaar

De spoorwegovergang in Harlingen waarbij vorig jaar een vader en zoon omkwamen. Beeld © ANP

Over drie jaar moet het grootste deel van de onbewaakte spoorwegovergangen veilig zijn. Het kabinet heeft daarvoor 50 miljoen euro extra uitgetrokken. Ook een aantal particuliere overwegen zal beter worden beveiligd.

Vorig jaar nog ging het vreselijk mis bij een spoorovergang bij een boerderij in Harlingen. Een vader en zijn zoontje werden na een bezoek aan de lammetjesdag op de boerderij meegesleurd door een voorbijrijdende trein. Ze kwamen allebei om het leven. 

Er zijn in Nederland nog altijd 126 openbare onbewaakte overwegen. Deze overwegen hebben geen slagbomen, mensen zijn hier aangewezen op hun eigen zintuigen. Op deze onbewaakte overwegen gebeurt 20 procent van de ongelukken, zo'n dertig per jaar. Zes mensen overleefden dat niet.

Beveiligd

Het kabinet gaat deze gevaarlijke overwegen nu aanpakken. Het is een enorme opgave. Een derde van de gevaarlijke spoorwegovergangen wordt afgesloten. Nog een derde van de spoorwegovergangen wordt beveiligd met bijvoorbeeld spoorbomen en de rest wordt vervangen door een tunnel of brug.  Ook ProRail vindt onbewaakte overwegen 'levensgevaarlijk' en wil ervan af.

Ook een aantal particuliere overwegen zal beter worden beveiligd. Over drie jaar zal het grootste deel van de gevaarlijke onbewaakte overwegen aangepakt moet zijn.

"Een onbeveiligde overweg op de toegangsweg van een erf is niet meer van deze tijd," zegt staatssecretaris Stientje Van Veldhoven. Dertig particuliere overwegen waar veel gebruik van wordt gemaakt worden daarom ook aangepakt. De Tweede Kamer had daarop al eerder aangedrongen.

Thumbnail
Het treindrama in Harlingen kostte een vader en zoon het leven

Miljoenen uitgegeven

Er waren al plannen om de 126 openbare niet actief bewaakte overwegen aan te pakken. Om dit te versnellen is 25 miljoen euro extra beschikbaar. De overige 25 miljoen gaat naar betere beveiliging van andere gevaarlijke overwegen.

Spoorbeheerder Prorail verwacht over drie jaar voor negen van de tien publieke overgangen een oplossing te hebben en voor de helft van de particulieren.

Fratsen op het spoor zorgen voor de meeste vertraging

Vrolijke types die, vaak met een camera in de hand, zomaar het spoor oplopen. Het gebeurt steeds vaker en volgens de spoorbeheerders zorgt het ook voor de meeste vertragingen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Treindrama Harlingen: de overgang dicht? Ja graag!

Bron: RTL Nieuws