Nederland

Justitie stopt onderzoek naar geweld Marco Kroon

12 juli 2018 10:18 Aangepast: 12 juli 2018 12:13
Beeld © ANP Kippa

Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoek naar Marco Kroon stilgelegd. De oorlogsveteraan vertelde begin dit jaar een Afghaan te hebben gedood die hem op enig moment had ontvoerd tijdens een geheime missie.

Het OM en de militaire geheime dienst (MIVD) hebben de zaak onderzocht, maar dat heeft onvoldoende aanknopingspunten opgeleverd, zegt justitie in een verklaring.

Defensie laat weten dat zij nog eens gaat praten met Kroon. Het ministerie wijst erop dat hij zich hoe dan ook niet aan de regels heeft gehouden. Die schrijven immers voor dat een militair zo'n incident meteen moet melden.

Verhaal mogelijk (deels) verzonnen

Kroon verklaarde dat hij in 2007 in Afghanistan bij een geheime operatie is ontvoerd en mishandeld. Na zijn vrijlating zou hij een van de gijzelnemers hebben opgespoord en gedood. De defensietop houdt er ernstig rekening mee dat de oud-commando zijn verhaal in elk geval deels heeft verzonnen.

Het justitieel onderzoek wordt echter niet helemaal afgesloten maar voorlopig stilgelegd, laat het OM weten. "De kans dat er in de toekomst informatie beschikbaar komt op basis waarvan alsnog een ander (strafrechtelijk) oordeel kan worden gegeven over de melding, is minimaal, maar niet uitgesloten."

Militaire Willems-Orde

Kroon is drager van de Militaire Willems-Orde, de hoogste Nederlandse militaire dapperheidsonderscheiding.

Meer op rtlnieuws.nl:

`