Nederland

Topdrukte bij wespenbestrijders: meer nesten gesignaleerd dan normaal

12 juli 2018 13:30 Aangepast: 26 september 2018 16:10
Archieffoto. Beeld © Istock

Dit jaar zijn er meer wespennesten dan voorgaande jaren. De reden: de zachte winter en droge zomer. "Ze worden pas agressief als ze niks te doen hebben."

​Wespenbestrijders hebben het nu al razenddruk, terwijl het eigenlijk helemaal niet het seizoen is van de wespenoverlast. Maar er zijn meer nesten dan voorgaande jaren rond deze tijd.

"Bestrijders worden veel gebeld door mensen die een wespennest in hun tuin hebben", vertelt Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen Universiteit en Research (WUR). "Ze kunnen door de drukte niet altijd direct komen." Normaal gesproken kampen ze eind juli, begin augustus met topdrukte. Ook het aantal bestrijdingsmiddelen dat is verkocht, is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. 

Minder agressief

Er zijn relatief veel hoornaars gezien, stelt Van Vliet. Voordeeltje: die zijn minder agressief dan andere soorten. "Tenzij je in de buurt van hun nesten komt. Dan zijn ze heel fanatiek."

Dat er een stijging is van het aantal wespen, betekent niet dat het goed gaat met de wespen. "Het schommelt in Nederland een beetje per jaar. Het aantal wespen is altijd sterk afhankelijk van de weersomstandigheden", zegt Van Vliet. Bij een strenge winter gaan er bijvoorbeeld veel koninginnen dood, waardoor er minder nesten komen. 

Verwijderen

Wie zijn wespennest wil laten verwijderen, kan dat nu prima doen. De overlastfase moet nog komen, stelt Van Vliet. "De nesten zijn nu nog niet volgroeid." Nu zijn ze vooral nog bezig met het vangen van muggen en vliegen: één wespennest verorbert 100.000 van die insectjes per dag.

Meestal veroorzaken wespen eind juli en in augustus overlast. Dan is het nest klaar en hebben de werksters niets meer te doen. Ze gaan niet meer op zoek naar eiwitten (uit insecten), maar naar suikers om de laatste drie weken van hun leven te overleven.

En die zoetigheden vinden ze bijvoorbeeld op het terras in je glas of op je bord. Door de warmte hebben de nesten zich sneller ontwikkeld, en daardoor kan het zijn dat ze ook eerder dan normaal in de overlastfase komen. Van Vliet: "In die fase vervelen ze zich, gaan ze klieren. Je kan ze ook wel hangouderen noemen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`