Nederland

Huizen Nunspeet ontruimd om brandende fietsaccu's

12 juli 2018 00:27
Politie en omwonenden gisteravond in Nunspeet. Beeld © ANP

Bij een grote brand in een opslag met elektrische fietsen in Nunspeet zijn giftige stoffen vrijgekomen. Hoewel de brand aan het begin van de avond onder controle was, is later alsnog besloten twee straten met 120 huizen deels te ontruimen vanwege de enorme rookontwikkeling.

De ongeveer driehonderd bewoners is gevraagd naar familie te gaan en ook is een sporthal geopend waar het Rode Kruis klaarstaat voor opvang. Daar zaten om 23.00 uur ongeveer twintig mensen.

Opslag van e-bikes

De brand woedde aan de Hullerweg in een opslag van Stella Fietsen, waar 3000 fietsen met accu stonden en ook 6000 accu's lagen. De brandweer zou de accu's met speciale kranen in bakken plaatsen en vervolgens afvoeren. Zolang dat zou duren, zouden de bewoners nog niet terug kunnen naar huis, meldde de veiligheidsregio rond 23.00 uur.

Metingen toonden schadelijke stoffen aan, maar er wordt nog onderzocht welke precies en in welke hoeveelheden. De brandweer benadrukte dat kortdurende blootstelling eraan niet schadelijk is, maar langdurige wel.

Prikkende ogen

De rook en stank trokken over de woonwijk en veroorzaakten bij enkele tientallen mensen prikkende ogen en slijmvliezen. Dat in combinatie met de verbrande accu's leidde tot het besluit om de huizen te ontruimen.

Al vrij snel na het uitbreken waarschuwden de hulpdiensten iedereen binnen te blijven en ramen en deuren dicht te doen. De rookontwikkeling werd later op de avond al fors minder.

Meer op rtlnieuws.nl:
Prikkende ogen door brand Nunspeet, tientallen mensen met klachten

 

`