Nederland

Duizend edelherten Oostvaardersplassen worden afgeschoten

11 juli 2018 21:06 Aangepast: 11 juli 2018 21:41
Actievoerders vandaag bij het provinciehuis in Lelystad. Beeld © ANP

Flevoland laat zo snel mogelijk 980 edelherten in het natuurgebied Oostvaardersplassen afschieten. Ongeveer 180 konikpaarden verhuizen naar een gebied ergens anders in Europa.

Er blijven dan nog 1100 herten, paarden en koeien in het natuurgebied over, die samen in een kleiner gebied moeten leven, maar wel met meer beschutting rondom. Staatsbosbeheer moet met een plan komen hoe het grootschalige afschot het best kan gebeuren.

Nieuw beheer na strenge winter

Dat besluit hebben Provinciale Staten van Flevoland vanavond na een urenlang debat genomen. GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren tegen.

Een meerderheid van de twaalf politieke fracties in de Staten onderschreef grotendeels de nieuwe beheeradviezen van een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA). Het advies kwam na een strenge winter waarin duizenden dieren bezweken. Dat mag nooit meer gebeuren, vinden alle Flevolandse politici.

Stuk voor stuk tellen

Flevoland wil de edelherten liever verhuizen naar een andere plek, maar dat lijkt niet te gaan lukken, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra. Hij zal nog een advies vragen, maar het moet geen eindeloze zoektocht worden. Haast is geboden om voor de winter klaar te zijn.

Wat wél gaat gebeuren, is dat de dieren in het gebied stuk voor stuk worden geteld voordat jagers op pad gaan. Dat is nodig omdat er in het verleden vaker aantallen dieren verkeerd zijn geschat.

'Dit dier is uitgemergeld'

De protesten liepen afgelopen winter hoog op omdat de beheerder de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet bijvoerde.
`