Nederland

Prikkende ogen door brand Nunspeet, tientallen mensen met klachten

11 juli 2018 20:30 Aangepast: 11 juli 2018 20:59
Het pand van Stella Fietsen in Nunspeet. Beeld © SPS Media

De brandweer waarschuwt mensen in de omgeving van Nunspeet om uit de rook te blijven die er hangt. Eerder vandaag ontstond brand bij Stella Fietsen. Daar lagen veel batterijen en accu's van elektrische fietsen opgeslagen.

Rond zeven uur vanavond was het vuur onder controle, maar de rook zorgt voor irritatie aan slijmvliezen. De ogen moeten dan goed worden uitgespoeld. Mensen kunnen het best binnen blijven en ramen en deuren sluiten, adviseert de brandweer.

Ontruimen

120 woningen zijn in ieder geval tot middernacht ontruimd. "Het is nu nog te vroeg om te zeggen of de mensen langer uit hun huis moeten blijven", zegt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Een sporthal is opengesteld voor opvang.

Om alle omwonenden te waarschuwen dat ze binnen moeten blijven, zijn twee NL Alerts verstuurd. Veel brandweerkorpsen uit de buurt schoten te hulp.

Mobiel laboratorium

De rook en stank trekken over een woonwijk en richting de snelweg A28. Met een mobiel laboratorium zijn metingen gedaan. De brandweer gaat de accu's met speciale kranen onderdompelen in bakken.

Hoe de brand kon ontstaan is nog niet bekend. Toen de brand uitbrak waren er mensen in het pand aanwezig, maar die zijn allemaal veilig naar buiten gekomen.

`