Nederland

Koning Willem-Alexander wil graag zonnepanelen, maar mag ze niet

11 juli 2018 19:52 Aangepast: 11 juli 2018 19:57
Koning Willem-Alexander tijdens de rondleiding door de Kolenkitbuurt in Amsterdam. Beeld © ANP

Koning Willem-Alexander wil graag zonnepanelen op paleis Huis ten Bosch, maar de wet houdt hem tegen. Je mag namelijk geen wijzigingen aanbrengen aan het uiterlijk van rijksmonumenten. Toch heeft hij de strijd niet opgegeven, vertelde de koning vandaag.

Willem-Alexander was vandaag in Amsterdam, waar hij een bijeenkomst bijwoonde over energie en sprak met leden van een duurzaamheidscommissie van een Vereniging van Eigenaren. De vereniging wil op vijf huizen aan de Marcantilaan ook zonnepanelen plaatsen. Ook kreeg Willem-Alexander een rondleiding door een deel van de Kolenkitbuurt.

Bureaucratische hindernissen

Koningin Beatrix had zich in april 2011 bij een bezoek aan de zonnepanelenfabriek Solarwatt in Dresden al eens beklaagd over de bureaucratische hindernissen voor plaatsing van zonnepanelen. Toen was dat voor de kas van Huis ten Bosch.

Rolf Steenwinkel, directeur van Amsterdam Energie, steunt de koning in zijn plannen. Amsterdam heeft in 2014 het beleid ten aanzien van monumenten omgegooid. Daar mogen op monumentenpanden, onder voorwaarden, zonnepanelen worden geplaatst.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zonnepanelen kopen? Hier moet je op letten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`