Nederland

Meer kans op verblijfsvergunning Afghanen met minderjarige kinderen

11 juli 2018 18:54 Aangepast: 11 juli 2018 19:45
(Archieffoto) Beeld © AFP

Voor Afghaanse gezinnen met minderjarige kinderen is geen enkel gebied in Afghanistan veilig. Als ze in Nederland asiel aanvragen, wordt de kans daarom groter dat ze mogen blijven. Dat heeft staatssecretaris Mark Harbers (Justitie) zojuist besloten. Hulporganisaties zijn niet tevreden.

De afgelopen tijd kwam er veel kritiek van hulporganisaties op het 'wrede beleid' van de overheid. De organisaties vinden dat mensen worden teruggestuurd naar gebieden in Afghanistan die onveilig zijn. Voor geen enkele Afghaan is Afghanistan veilig, vinden de organisaties. Zij vinden daarom dat alle Afghanen, - naar schatting enkele honderden -  in ons land moeten blijven.

'Goede stap'

Zo ver wil VVD-staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid niet gaan. Hij maakt nu een uitzondering voor Afghaanse gezinnen met jonge kinderen: zij hebben vanaf nu een grotere kans op een verblijfsvergunning. "Er verandert eigenlijk bijna niets in dit wrede beleid", zegt een woordvoerder van Vluchtelingenwerk. "Alleen voor Afghanen met jonge kinderen ontstaan nu iets meer aanknopingspunten om hier te blijven. Maar dat is een kleine groep." 

Kinderrechtenorganisatie Save the Children vindt ook dat er niemand naar Afghanistan teruggestuurd hoort te worden. "Deze procedure kan wat ons betreft alleen maar leiden tot de beslissing dat de kinderen niet worden uitgezet. Afghanistan is een land in oorlog, waar geweld aan de orde van de dag is. Dit jaar waren er een paar heel grote aanslagen, ook in de hoofdstad Kabul. Daarbij kwamen burgers om het leven. Daar moet je geen mensen naar terug willen sturen."

GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik vult aan: "Het is goed dat gezinnen met minderjarige kinderen niet langer worden uitgezet. Echter: we pleiten er al langer voor om niemand uit te zetten zolang het onveilig is in Afghanistan. En dat blijven we doen."

Teruggestuurd

Op dit moment krijgen Afghaanse asielzoekers niet automatisch een verblijfsvergunning in ons land. De meesten worden teruggestuurd. Want, zegt de overheid, er zijn genoeg veilige gebieden in Afghanistan waar zij kunnen wonen. Voor gezinnen met jonge kinderen wordt daar dus nu een uitzondering voor gemaakt.

Verder blijft het speciale asielbeleid voor Afghanistan in stand. Risicogroepen zoals etnische en religieuze minderheden, LGBTI’s, bekeerlingen en journalisten worden ook niet zomaar teruggestuurd. Op dit moment heeft geen enkel EU-land het beleid waarbij iedere Afghaanse asielzoeker bescherming krijgt. 

De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van ons land, erkende eerder al dat de veiligheidssituatie in Afghanistan 'zorgelijk' is, maar niet dusdanig dat een burger alleen al door zijn aanwezigheid direct gevaar loopt. De bestuursrechter baseerde zich op rapporten en documenten van organisaties in binnen- en buitenland, waaronder de Verenigde Naties, Amnesty International en Vluchtelingenwerk Nederland.

Meer op rtlnieuws.nl:

`