Ga naar de inhoud
Nederland

Taliban heroveren Uruzgan, maar 'Nederlandse inzet was niet nutteloos'

De opmars van de taliban in de Afghaanse provincie Uruzgan, waar Nederlandse militairen jarenlang waren gestationeerd, is geen reden voor paniek. Dat zegt minister van Defensie Jeanine Hennis.

"Wij volgen de ontwikkelingen. Je ziet dat de Afghanen zich herpakken, met Amerikaanse steun vanuit de lucht grijpen ze in", aldus Hennis. Ze liet weten dat paniek niet nodig is. "Dit was voorspeld en het blijft voorlopig nog moeilijk."

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie zegt tegen persbureau AP dat na een dag van gevechten de strategische posities rond de hoofdstad van de Afghaanse provincie zijn heroverd op de taliban. Daarbij zouden met behulp van Afghaanse commando's en Amerikaanse luchtaanvallen meer dan tachtig taliban zijn gedood.

Vooruitgang geboekt

Tussen 2006 en 2010 waren Nederlandse militairen gelegerd in Kamp Holland bij Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan die deze week is aangevallen door de taliban.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken liet weten dat de Nederlandse inzet destijds 'zeker' niet voor niets is geweest en dat er toen vooruitgang is geboekt. "We hopen dat Uruzgan in handen van de regering blijft. Dat gaan we zien", aldus Koenders.

Meer op rtlnieuws.nl:
Taliban heroveren Tarin Kowt, zes jaar na vertrek Nederlanders