Nederland

Allert (19) is de Max Verstappen van de Formule 1-games

11 juli 2018 15:43 Aangepast: 11 juli 2018 17:16
Allert van der Wal samen met zijn idool Max Verstappen. Beeld © Privéfoto

Allert van der Wal hoort bij de beste e-sporters van de wereld. Hij is als eerste en enige Nederlander gekozen om voor Formule 1-team Sauber aan de slag te gaan als gamer. Toch zul je hem niet dagenlang achter de Xbox zien: "Ik game veel minder dan je zou denken."

Meer dan 60.000 gamers deden mee aan het Formule 1-gamekampioenschap. Ze speelden daar het spel Formule 1 2017 op de pc, Xbox of Playstation. De beste veertig gamers mochten afgelopen weekend mee naar de Grand Prix van Engeland. Daar zouden echte Formule 1-teams e-sporters uitkiezen om onderdeel uit te maken van hun team.

Echte teams

Het is voor het eerst dat Formule 1-teams ook e-sporters in hun team opnemen. Op Ferrari na, hebben nu alle teams naast de gewone coureurs ook één of meerdere gamers. Max Verstappen was aanwezig om de e-sporters namens Red Bull Racing bekend te maken.

Allert hoopte van tevoren op een plekje in het team van Max Verstappen. "Dat is natuurlijk je droom als Nederlander." Het Zwitserse team Sauber koos hem uiteindelijk. "Natuurlijk ben ik daar ook heel blij mee. Je wordt niet zomaar gekozen. Meer dan de helft van de gamers ging zonder team naar huis."

Oefenen

Voor hij werd gekozen, hoorde Allert al bij de beste Formule 1-e-sporters van de wereld. Je zou denken dat hij uren achter elkaar zit te gamen om dat te bereiken, maar niets is minder waar.

"Ik doe dit spel eigenlijk nog maar sinds 2016 en game ongeveer vier tot zes uur per week." Nu hij bij een echt team zit, zal dat wel veranderen. "Ik zal er wel meer tijd in moeten steken en zorgen dat ik echt alles doe wat ik kan."

Fulltimebaan

Voor nu gaat hij er nog van uit dat hij volgend jaar kan beginnen aan een hbo-opleiding, maar misschien dat dat nog verandert.

"Ik heb wel gehoord dat het bij anderen echt een fulltime baan is en dat het ook wel prima verdient. Ik moet nog even afwachten waar Sauber mee komt."

Geen zin meer

Er was een tijd dat Allert wel een beetje klaar was met het spel waarin hij racet. "Ik had het te veel gespeeld en het is toch welke keer hetzelfde. Bovendien zitten er een paar foutjes in het spel die het soms frustrerend kunnen maken."

Hij kijkt dan ook uit naar de nieuwe versie van het spel. Ergens dit jaar zal Formule 1 2018 uitkomen. De races die hij zal rijden voor Sauber zullen ook in dat nieuwe spel gedaan worden. "Dat maakt het allemaal weer spannend."

Spannender dan Formule 1

E-sporten gebeurt ook al bij andere sporten en lijkt steeds groter te worden. "Wat wij doen is natuurlijk minder groot dan bijvoorbeeld bij het voetbal. Toch wordt ook racen elk jaar groter en groter. Vorig jaar hadden we al een miljoen kijkers bij het kampioenschap."

Daar kijkt Allert niet van op, want Formule 1 online is volgens hem veel spannender dan Formule 1 in het echt. "Coureurs nemen online veel meer risico en mensen zijn veel meer aan elkaar gewaagd. Alle auto's kunnen even hard. Van Formule 1 wordt soms gezegd dat het saai is en dat er niet genoeg wordt geracet. Dat is online echt wel anders."

Meer op rtlnieuws.nl: