Ga naar de inhoud
Nederland

Rijexamen komt vaak veel te vroeg: sommigen kunnen niet eens schakelen

Beeld © ANP

Veel rijscholen laten hun leerlingen veel te vroeg rijexamen doen. Sommige examenkandidaten kunnen nog niet eens schakelen. Anderen krijgen hun eerste ingreep al op het parkeerterrein van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

"Het is zuur dat je examenkandidaten krijgt die niet in een rechte lijn kunnen rijden", zegt een woordvoerster van het CBR. Ze benadrukt het belang van een goede rijopleiding. "We zien al jarenlang een groot kwaliteitsverschil in de rijscholen. Er zijn ruim 8000 rijscholen en 1500 hebben een slagingspercentage van 30 procent of minder."

Gemiddelde wachttijd: zes weken

Rijscholen met zo'n slecht slagingspercentage leggen een grote druk op het CBR, zegt de branchevereniging voor rijschoolhouders, Vereniging Rijschool Belang. De huidige gemiddelde wachttijd voor het rijexamen bedraagt ongeveer zes weken. 

Het CBR wil kandidaten die dramatisch presteren voortaan langer laten wachten voordat ze een tweede poging mogen wagen.

Veel leerlingen hebben meer rijlessen nodig

Volgens de branchevereniging worden slecht voorbereide examenkandidaten onnodig financieel gedupeerd. Ze maken geen schijn van kans op een rijbewijs. Veel leerlingen hebben simpelweg meer rijlessen nodig. Uit onderzoek van het CBR blijkt dat mensen gemiddeld veertig rijlessen nodig hebben.

De slagingspercentages van alle rijscholen zijn te vinden op cbr.nl/nl/rijschoolzoeker.htm.

Einde aan trucjes: CBR past vragen theorie-examen aan

Met trucjes je rijbewijs halen zou nu echt verleden tijd moeten zijn. Het CBR geeft na onderzoek toe dat een groot aantal vragen in het theorie-examen te voorspelbaar was. Daarom zijn honderden vragen aangepast.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron: RTL Nieuws
Meer over