Nederland

PvdA-senator André Postema stopt als fractievoorzitter na vmbo-debacle

10 juli 2018 19:42 Aangepast: 10 juli 2018 20:03
André Postema Beeld © ANP

André Postema legt zijn functie als fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer neer. Hij blijft wel als senator voor de PvdA. Postema kwam onder vuur te liggen door misstanden rond de schoolexamens bij VMBO Maastricht.

Hij is ook voorzitter van de raad van bestuur van de stichting Limburgs Voortgezet onderwijs LVO, de koepel waar die school onder valt.

Ter discussie

In een verklaring laat hij weten: "Ik ervaar dat mijn functie als fractievoorzitter momenteel ter discussie staat, ook in de fractie. Ik betreur dit. Het is echter ook aan de fractievoorzitter om te voorkomen dat we als fractie in een patstelling of zelfs onderling conflict geraken. Ik heb daarom vandaag besloten mijn fractievoorzitterschap per direct neer te leggen", schrijft Postema.

Postema was vandaag in de Eerste Kamer, maar wilde verder niet reageren op het nieuws. Ook de PvdA-fractie van de Eerste Kamer wilde niets kwijt over de kwestie. Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar is al dagen onbereikbaar van enig commentaar. Na de zomer wordt bepaald wie Postema opvolgt als fractievoorzitter. Tot die tijd neemt Esther-Mirjam Sent zijn taken waar.

Politieke verantwoordelijkheid

Volgens politiek verslaggever Frits Wester is het belangrijk dat we twee dingen onderscheiden: de bestuurlijke en de politieke verantwoordelijkheid van Postema. “In dit geval waren er problemen rondom zijn functie als bestuurder van het vmbo in Limburg. Hij was eindverantwoordelijk voor wat er op die school is gebeurd, maar onderzoek moet nog uitwijzen of hij goed heeft gehandeld of niet.”

Ministers en Tweede Kamerleden vonden dat hij moest opstappen als bestuurder, zelfs de eigen partij van Postema. “Als dat gebeurt, dan ontstaat er een nieuwe werkelijkheid, die ook zijn politieke verantwoordelijkheid raakt. Daarmee kwam ook zijn functie als fractievoorzitter in het geding en zag je aankomen dat opstappen als fractievoorzitter onontkoombaar werd.”

Meer op rtlnieuws.nl: