De Eerste Kamer heeft het raadgevend referendum weggestemd. Eerder stemde een kleine meerderheid in de Tweede Kamer al tegen. Het raadgevend referendum is daarmee nu officieel afgeschaft.
Ook vandaag was er een krappe meerderheid. Naast de 38 senatoren van de vier regeringspartijen, stemde ook oppositiepartij SGP voor het schrappen van het referendum.
Anders dan verwacht
In hun regeerakkoord spraken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie af een streep te zetten door het raadgevend referendum omdat het niet heeft gebracht "wat ervan werd verwacht".
Er zijn tot nu toe twee raadgevende referenda geweest. Eén over een verdere samenwerking met Oekraïne en één over de nieuwe inlichtingenwet Wiv. Beide waren een tegenslag voor de regering, omdat tegenstanders wonnen.
Afschaffing
Van de vier regeringspartijen was alleen D66 voorstander van het referendum. Uiteindelijk stemde de hele D66-fractie voor de afschaffing. Volgens fractievoorzitter Hans Engels kleven er te veel problemen aan het handhaven van het referendum.
"Dat ligt aan het niet bindende karakter", zei hij voorafgaand aan de stemming.
Niet weemoedig
De verantwoordelijke minister Kajsa Ollongren zegt niet weemoedig te zijn over de afschaffing. "We zitten samen in de coalitie en houden ons aan de afspraken." Volgens haar is de afschaffing een "heel zorgvuldig proces" geweest.
"We gaan nadenken over een instrument dat wel goed werkt." Het raadgevende karakter van het referendum was volgens Ollongren een "groot nadeel".
Zwarte dag
De beweging Meer Democratie die eerder naar de rechter stapte om het raadgevend referendum te behouden, spreekt van "een zwarte dag voor de Nederlandse democratie".
Meer Democratie laat in een reactie op Twitter weten de strijd voor het referendum te zullen voortzetten.
Meer op rtlnieuws.nl: