Nederland

Ouders in Barneveld op gesprek over vaccineren kind

10 juli 2018 11:23 Aangepast: 10 juli 2018 11:31
Beeld © ANP

Omdat in Barneveld relatief weinig kinderen worden ingeënt, gaat de gemeente in september starten met een campagne om de vaccinatiegraad te verbeteren. Alle ouders van pasgeboren baby's in Barneveld krijgen vanaf september een speciaal vaccinatiegesprek met een jeugdarts van de GGD.

Recent bleek uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat in Barneveld en Neder-Betuwe de minste kinderen worden ingeënt. Landelijk wordt meer dan 90 procent van de kinderen ingeënt tegen infectieziekten als kinkhoest, mazelen, bof en rode hond. In Barneveld krijgt maar 69,3 procent van de kinderen die prikken en de deelname daalt.

Religieuze bezwaren

Volgens de gemeente komt dat enerzijds omdat in de Gelderse gemeente veel bevindelijk gereformeerden wonen, die op religieuze gronden bezwaar hebben tegen vaccinaties. Anderzijds zijn er net als elders in het land meer ouders die om andere redenen tegen de prikken zijn.

Barneveld gaat ook informatie plaatsen op internet en folders uitdelen over het belang van inenten, aldus de gemeente dinsdag in antwoord op politieke vragen. Begin volgend jaar wordt bekeken of de campagne succes heeft.

Steeds vaker worden kinderen niet ingeënt

Ouders besluiten vaker om hun kinderen niet te laten inenten. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het RIVM. Het geldt voor vrijwel alle inentingen, maar de daling is het grootst bij het vaccin tegen HPV, het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore