Nederland

Mbo'ers hoeven meeste studiespullen niet meer zelf te betalen

10 juli 2018 06:15 Aangepast: 10 juli 2018 10:39
Leerlingen van een koksopleiding. Beeld © ANP

Mbo-leerlingen hoeven voortaan niet meer zelf te betalen voor spullen die ze nodig hebben voor hun opleiding. Over de schoolkosten op het mbo bestaat al jaren veel onduidelijkheid.

Daaraan komt nu een eind. Mbo-instellingen stellen middelen die voor de opleiding nodig zijn, zoals messen voor leerlingkoks en scharen voor -kappers, gratis beschikbaar aan de leerlingen.

Laptop zelf betalen

Datzelfde geldt voor de spullen die nodig zijn tijdens stages van de leerlingen. Die worden beschikbaar gesteld door het leerbedrijf. De spullen blijven eigendom van de school of het leerbedrijf. 

Minister van Onderwijs Van Engelshoven zegt dat het goed is dat er nu duidelijkheid is: "Want door die duidelijkheid maken we het mbo nog toegankelijker. Iedereen moet onderwijs kunnen volgen. Ook als je portemonnee minder goed gevuld is."

Mbo-leerlingen krijgen niet alles vergoed. Schoolboeken en een laptop moeten ze zelf betalen.

Mbo-opleidingen betaalbaar houden, het kan:

Kappersscharen, kokskleding of gereedschap. Op mbo-opleidingen moet je dit materiaal vaak allemaal zelf kopen. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat die kosten flink uit de klauwen kunnen lopen. Maar bij de techniekcampus in Zaandam weten ze de kosten o

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore