Nederland

'Nederlandse IS-vrouwen vragen om vastgezet te worden'

09 juli 2018 02:23 Aangepast: 09 juli 2018 02:25
Archieffoto. Beeld © AFP

Zeker zes Nederlandse IS-vrouwen en elf kinderen vragen aan de Nederlandse rechter om ze vast te laten zetten. Ze zitten in Koerdische kampen en willen zo een terugkeer naar Nederland afdwingen.

Dat schrijft het AD. Volgens de krant kwam het verzoek van één van de vrouwen via haar advocaat bij het OM in Nederland terecht. Dat deed een verzoek om gevangenneming bij de Koerdische autoriteiten.

ZIE OOK: Teruggekeerde jihadisten berechten: is dat eigenlijk succesvol?

Nadat de vrouwen zijn vastgezet door de Koerden, kunnen ze naar de Nederlandse ambassade gebracht worden. Ze kunnen vervolgens naar Nederland komen om hier berecht te worden. Het zou een oplossing kunnen zijn voor vrouwen die in Koerdische kampen verblijven.

Ongebruikelijke stap

Advocaat André Seebregts noemt de vraag om gevangen genomen te worden in het AD 'een ongebruikelijke'. Maar de vrouwen doen het volgens hem om hun kinderen te beschermen. "Ze zeggen: zet ons desnoods vast, berecht ons. Als de kinderen hier maar weg zijn."

Vorige week kwamen nog twee Syriëgangers terug naar Nederland. Reda N. en Oussama A. werden met zware beveiliging naar ons land gevlogen. Bij aankomst op Schiphol werden ze meteen opgepakt.

Syriëgangers op weg naar Schiphol

Oussama A. en Reda N. stappen op het vliegtuig naar Nederland, begeleid door de Marechaussee. Ze zijn vrijwillig teruggekomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore