Ga naar de inhoud
Nederland

Nederlands bedrijf wil Thaise grot leegpompen: 'Hoop dat het snel lukt'

Beeld © RTL Nieuws

Het zou zomaar kunnen dat een Nederlands bedrijf een belangrijke rol gaat spelen in de bevrijding van de Thaise voetballertjes. Pompbedrijf Van Heck uit het Friese Noordwolde denkt het juiste materiaal te hebben om de grot zo leeg te pompen, dat de jongens zonder te hoeven duiken de grot uit kunnen.

Voordat een vliegtuig met pompinstallaties naar Thailand wordt gestuurd, gaat de directeur van het bedrijf, Jeroen van Heck, eerst op verkenning.

Miniatuurvoorbeeld

Heck heeft al een paar dagen contact met de Thaise autoriteiten, zegt hij tegen RTL Nieuws op Schiphol. "Vanochtend heb ik contact gehad met iemand van het Thaise ministerie", zegt hij.

"De technische mensen ter plekke zijn ervan overtuigd dat met onze equipment die grot leeggepompt kan worden. Ik ga nu met ze kijken hoe we dat het beste aanpakken, en wat we in moeten vliegen."

'Dit gun je niemand'

Het bedrijf heeft kleine en krachtige hydraulische pompen. Hoe lang het duurt voordat de grot leeggepompt kan worden, weet hij niet. "Niemand kan mij vertellen hoeveel water erin staat, dus geen idee. Ik hoop zo snel mogelijk, want dit gun je niemand."

Op dit moment zetten de Thaise hulpverleners ook pompen in, maar die zijn volgens Van Heck normaal om rijstvelden te bevloeien. "Dat zijn niet de goede pompen denk ik."

Miniatuurvoorbeeld

Medewerkers van het Friese pompbedrijf Van Heck aan het werk. (Foto: RTL Nieuws)

Overal ter wereld

De pompen van het bedrijf van Heck worden overal ter wereld ingezet bij calamiteiten. Zo werden in 2014 vijf grote pompen ingezet in het Engelse Somerset, waar toen sprake was van enorme overstromingen. 'De grootste mobiele pompoperatie allertijden', noemde directeur Van Heck dat toen.

Nu wacht de volgende grote internationale uitdaging. "Het wordt een avontuur, daar ben ik vrij zeker van. Maar dat hebben we eerder meegemaakt dus we zien het wel."

Hier zitten de jongens vast:

De twaalf vermiste Thaise jongens en hun trainer zitten sinds 23 juni vast op 2 kilometer van de ingang van de grot. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Rutte reageert op briefje 8-jarige Dennis: 'Mocht Thailand bellen, dan zijn we beschikbaar'