Nederland

GGD waarschuwt voor mazelen in zuidelijke vakantielanden

06 juli 2018 17:00 Aangepast: 06 februari 2021 18:02

Met een baby op vakantie? Hou dan rekening met mazelen, als je naar Frankrijk, Italië, Griekenland of Roemenië reist. Dat zegt gezondheidsdienst GGD.

Baby's worden normaal gesproken ingeëent tegen mazelen als ze veertien maanden oud zijn. In sommige gevallen adviseert de GGD om een vervroegde vaccinatie te halen. Die vaccinatie is mogelijk vanaf zes maanden. Jongere kinderen worden nog beschermd door antistoffen van de moeder.

In Frankrijk en Italië lopen kinderen alleen risico als zij in nauw contact staan met de lokale bevolking, bijvoorbeeld als ze bij mensen thuis logeren, zegt Anja Kruis, arts van de GGD in Brabant-Zuidoost. Voor Roemenië wordt geadviseerd om sowieso te vaccineren. 

Geboren tussen 1965 en 1975

Niet alleen ouders met baby's moeten rekening houden met mazelen, ook mensen die geboren zijn tussen 1965 en 1975 lopen risico. In 1976 werd de mazelenvaccinatie in Nederland onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, waardoor de meeste mensen tegen die ziekte beschermd zijn.

Van de mensen die voor 1965 geboren zijn, heeft een groot deel al mazelen gehad. Zij kunnen dus niet nog een keer ziek worden.

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het kan worden overgedragen door niezen en hoesten. Het meest bekende symptoom is rode uitslag over het hele lichaam, maar het virus kan ook een dodelijke hersenontsteking veroorzaken. In 2017 waren er in Europa 28 sterfgevallen door het virus, van wie de meeste in Roemenië (18), waar een behoorlijke epidemie uitbrak. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Zorg om dalende vaccinatiegraad: 'Spookverhalen bij ouders wegnemen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore