Nederland

Zonnebril van 5 euro kan je ogen ook goed beschermen

24 juli 2019 10:45 Aangepast: 24 juli 2019 10:56
Zonaanbidders met zonnebril genieten op een terras in Rotterdam. Beeld © ANP

Het Oogfonds waarschuwt dat we in deze zonnige periode een zonnebril moeten dragen, hoe kort je ook naar buiten gaat. Maar hoe weet je nou wat een goede zonnebril is? En is een dure zonnebril beter dan een goedkope?

Heerlijk, die zon, maar zonder de juiste zonnebril kan de ultraviolette straling (uv) het hoornvlies van je oog en de ooglens beschadigen, zegt het Oogfonds. Hierdoor kan je tijdelijk last krijgen van rode ogen en sneeuwblindheid.

De effecten zijn pas echt te merken na een opeenstapeling van schade over een lange periode. "Je merkt niks van uv-stralen, dat merk je pas op latere leeftijd aan je ogen", vertelt opticien Hartger Fijten van Tempel Optiek. "Door blootstelling aan uv heb je een grotere kans om staar te krijgen." 

Goedkoop of duur

Maar wat is nou de beste zonnebril? De prijzen van zonnebrillen variëren nogal. Voor 5 euro koop je een zonnebril bij Primark of de Hema, maar je kan er ook een bij de opticien aanschaffen voor honderd euro of meer. Betekent een hogere prijs ook een hogere oogbescherming?

Nee, zegt het Oogfonds. Een zonnebril hoeft niet duur te zijn om je ogen goed te kunnen beschermen. Het ligt niet aan de prijs, maar aan een aantal andere zaken, zoals het keurmerk.

100 procent bescherming

Tijdens je zonnebrillenjacht moet je als eerste kijken naar de sticker of beschrijving bij de zonnebril. Als daarin 100% UV of UV400 staat, betekent het dat de bril 100 procent oogbescherming geeft. 

 

Thumbnail

Kijk verder bij het passen van de bril of de glazen groot genoeg zijn om te voorkomen dat zonlicht alsnog in je ogen kan komen via de boven-, onder- of zijkant. Kies ook voor een bril met een CE-keurmerk van 3 of 4, die filteren UV het beste. Je vindt de markering op het pootje van de bril. 

Opticien Fijten heeft wel twijfels bij het keurmerk. "Op goedkope zonnebrillen van AliExpress staat ook een keurmerk op het pootje, maar er is niemand die controleert of dat daadwerkelijk klopt." 

Donkere glazen

Zonnebrillen die geen CE-markering hebben, houden door de donkere glazen wel het zichtbare zonlicht tegen, maar niet het schadelijke UV-licht. Hoe donkerder de glazen, hoe meer het zichtbare zonlicht wordt tegengehouden. Maar zonder uv-filter wordt de kans op schade groter, want doordat de donkere glazen het zonlicht tegenhouden wordt je pupil groter. De straling kan dan nog meer schade aanrichten. 

Tot slot adviseert het Oogfonds om glazen van onbreekbaar polycarbonaat te nemen.

Dure merken

Een goede zonnebril hoeft dus niet duur hoeft te zijn, maar waarom kosten sommige zonnebrillen dan toch zoveel geld? Dat komt omdat er twee grote Italiaanse fabrieken zijn die samen zo'n beetje de hele zonnebrillenmarkt beheersen. Een van die fabrieken, Luxottica, heeft merken als Chanel, Vogue, Armani en Ray-Ban onder zich. De ander, Safilo, produceert voor merken als Hugo Boss, Dior en Gucci.

 

Thumbnail

Doordat de fabrieken zo'n machtspositie hebben, kunnen zij in feite de prijzen bepalen. Maar ook bij hun brillen moet je de beschrijving en de CE-markering controleren, zegt het Oogfonds. 

Het allerbelangrijkste is dus een bril met een keurmerk, en die hoeft echt niet duur te zijn. Fijten adviseert om je zonnebril te laten controleren door een opticien. "Met een slechte zonnebril kan je bepaalde onderdelen van je oog echt verknallen."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore