Nederland

Animal Rights protesteert tegen eendenslachter: 'Er is zoveel mis'

06 juli 2018 11:57 Aangepast: 06 juli 2018 16:19
Demonstranten vandaag bij de slachterij in Ermelo. Beeld © RTL Nieuws

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights protesteert vanmiddag bij eendenslachter BR Tomassen in Ermelo. De activisten zijn tegen de voorgenomen uitbreiding van het bedrijf en de mishandeling van eenden.

RTL Nieuws publiceerde gisteren undercoverbeelden, gemaakt door een medewerker van Animal Rights. Zo is te zien hoe een jonge eend met een laars wordt doodgetrapt, hoe eenden hardhandig in kratten worden gepropt en hoe ze bij vleugels en poten worden gegrepen in plaats van bij de nek.

Schokkende beelden: eenden ernstig mishandeld in pluimveehouderijen

Een medewerker van dierenrechtenorganisatie Animal Rights filmde in verschillende Nederlandse eendenfokkerijen en constateerde een groot aantal overtredingen.

Met de demonstratie wil Animal Rights voorkomen dat BR Tomassen een vergunning krijgt om uit te breiden. "BR Tomassen is de spin in het web van de eendensector in Nederland. Het bedrijf is medeverantwoordelijk voor alle misstanden en zou daarom niet beloond mogen worden met een vergunning om nog meer eenden te slachten", stelt Animal Rights-woordvoerder Robert Molenaar.

Dwangsom

Het bedrijf wil 40.000 eenden per week gaan slachten. Nu heeft Tomassen een vergunning voor 31.500 eenden per week. In 2016 nam het bedrijf de enige concurrent van de regio Ermelo over en dus wil het de capaciteit nu opvoeren. Het bedrijf is daar al 54 jaar gevestigd in die regio.

Tomassen slachtte de afgelopen maanden al meer eenden dan volgens de vergunning was toegestaan. De gemeente Ermelo legde het bedrijf daarom een dwangsom op, maar trok die later weer in. Omwonenden klagen bij de gemeente over stankoverlast en vrezen dat die overlast door de uitbreiding alleen maar zal toenemen.

Protest 'vervelend'

De directie van Tomassen noemde de geplande demonstratie in De Stentor eerder 'vervelend', maar stelde ook dat ze de demonstranten niet in de weg zullen gaan zitten. 

Animal Rights wil dat de overheid het fokken en slachten van eenden gaat verbieden. "Er is zoveel mis in de sector en er is zoveel dierenleed: daar zou geen plaats voor moeten zijn in Nederland."

Meer op rtlnieuws.nl:
Omstreden eendenslachter Tomassen groeide uit tot wereldspeler

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore