Nederland

Schoolbestuurder Postema kiest tegenaanval na eindexamendrama

06 juli 2018 00:31 Aangepast: 06 juli 2018 03:58
André Postema Beeld © ANP

Niet alleen weigert schoolbestuurder André Postema op te stappen, hij kiest nu ook nog eens zelf voor de aanval. Het was de Onderwijsinspectie die fout zat bij het eindexamendrama op het VMBO Maastricht, niet hij.

De onderwijsinspectie had op 22 juni nooit alle 354 eindexamens van de school ongeldig mogen verklaren. Examens kunnen alleen per individuele leerling en dan nog zorgvuldig onderbouwd ongeldig worden verklaard, stelt de hoogste baas van de scholenkoepel waar VMBO Maastricht onder valt.

In plaats van zo ongecontroleerd naar buiten te treden had die samen met de school een analyse moeten maken wat aan de toetsing van de eindexamenleerlingen heeft ontbroken, meent Postema.

'Andere verklaring verwacht'

In Den Haag, waar er vandaag luidkeels om zijn opstappen was geschreeuwd, zijn ze niet onder de indruk van deze tegenaanval. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs 'had een andere verklaring van mijnheer Postema verwacht.'.

Dat de minister nog niet zijn aftreden eist, is enkel en alleen omdat ze het onderzoek naar het optreden van de bestuurders hoort af te wachten.

De leerlingen kregen gisteren eindelijk duidelijkheid:

 

Postema benadrukt in zijn verklaring dat hij pas zijn conclusies trekt als het onderzoek naar het examendebacle bij VMBO Maastricht is afgerond. "Ik zal dan niet aarzelen op basis hiervan mijn verantwoordelijkheid te nemen'', verzekert hij.

'Heel veel afwijkingen op scholen'

Bij zijn kritiek op het handelen van de inspectie kijkt Postema verder dan alleen Maastricht. "Klopt het dat gedetailleerde, door de inspectie vastgestelde programma’s van toetsing en afsluiting tot ondoenlijke situaties leiden op veel scholen in Nederland? En dat er sprake is van heel veel afwijkingen op scholen - afwijkingen waar de leerlingen van het VMBO Maastricht nu zo voor worden gestraft? Gaat de minister de inspectie de opdracht geven hier nu ook zelf onderzoek naar te doen?'', vraagt hij zich af.

Als zo'n onderzoek er komt, is volgens Postema 'de ramp niet te overzien'.

Meer op rtlnieuws.nl:
Omstreden PvdA-bestuurder weigert op te stappen na snoeiharde kritiek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore