Nederland

Wat doen vier ongedocumenteerde gezinnen op een bouwplaats in Almere?

05 juli 2018 18:30 Aangepast: 05 juli 2018 19:08
Het 'Buurtthuis' van de organisatie Inspiratie Inc in Almere Oosterwold. Beeld © Inspiratie Inc

Gevangen in een juridisch grijs gebied wonen vier gezinnen – in totaal 9 kinderen en 7 volwassenen - op een bouwplaats in Almere. Hun onderdak bestaat uit tenten en oude caravans. Lokale partijen willen nu weten waarom die gezinnen daar wonen.

De gezinnen leven op een terrein van de maatschappelijke stichting Inspiratie Inc. Die organisatie zet zich in voor uitgeprocedeerde of ongedocumenteerde asielzoekers in Almere, bijvoorbeeld met voedsel of juridische hulp. Volgens Amal Abbass-Saal, de voorzitter van Inspiratie Inc (zie foto), hebben de gezinnen in het tentenkampje te maken met complexe juridische situaties.

Miniatuurvoorbeeld

Twee van de gezinnen komen uit Syrië, één uit Azerbaijan en één gezin bestaat uit een Nigeriaanse moeder en haar kinderen, die in Nederland geboren zijn. Eén gezin uit Syrië kwam bijvoorbeeld via Griekenland Europa binnen en moet dus officieel daar een asielprocedure volgen. Maar het gezin zegt onmogelijk terug te kunnen, omdat zij in Griekenland mishandeld zijn en hun papieren verdwenen zijn. Daarom hopen ze in Nederland een nieuwe asielprocedure te kunnen starten.  

Een ander gezin wacht af, omdat de vader mogelijk een Italiaanse verblijfsvergunning krijgt. Abbass-Saal: "De advocaten die de gezinnen helpen hebben het erg druk, en de zaken zijn complex, waardoor het veel tijd kost om hun procedures in gang te zetten. Tot die tijd hebben de gezinnen geen recht op opvang."

Gedwongen uitzetting

Volgens een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wordt iedereen die recht heeft op toegang ook daadwerkelijk opgevangen. Dat recht krijgen asielzoekers zodra ze zich hebben gemeld bij het aanmeldcentrum in Ter Apel en de asielprocedure starten.

Ook uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen opgevangen worden, bijvoorbeeld in gezinslocaties. Maar de gezinnen uit het kamp zitten dus nog niet in de asielprocedure. Naar een gezinslocatie willen ze niet, uit angst dat ze gedwongen worden uitgezet.

Naast de gezinnen in het kamp zijn er volgens Inspiratie Inc nog 67 volwassenen en 45 kinderen in Almere die niet terecht kunnen in een opvanglocatie.

Raadsvragen

Het CDA en de PVV in Almere hebben raadsvragen over de situatie gesteld. Lesley van Hilten, fractie-assistent van het CDA: "Er werd op Facebook opgeroepen om voedsel in te zamelen voor tientallen nieuwe daklozen. Daar schrokken wij nogal van. Later kwamen we erachter dat er gezinnen in tenten en hele oude caravans wonen. Met onze vragen willen we eerst weten wat er precies speelt en wat er aan de hand is met deze gezinnen. Afhankelijk daarvan moet een volgende stap worden genomen om ervoor te zorgen dat kinderen niet in die situatie hoeven te zitten."

De partijen willen ook weten of Inspiratie Inc subsidie krijgt van de gemeente, en of die gebruikt wordt om uitgeprocedeerde asielzoekers te huisvesten. Van Hilten: "Dat is niet de bedoeling". Daarnaast stellen zij de vraag of Inspiratie Inc de wet overtreedt. De PVV noemt Inspiratie Inc in de raadsvragen zelfs een "anti-Nederlandse, subversieve stichting", en wil dat het terrein van de stichting door de gemeente wordt onteigend.

Zelfbouwgebied

Volgens Abbass-Saal is er absoluut geen sprake van illegale praktijken. Het terrein is eigendom van de stichting, dat de gezinnen toestemming geeft er te wonen. Bovendien is hulp aan ongedocumenteerde of uitgeprocedeerde asielzoekers volgens Abbass-Saal niet strafbaar.

Abbass-Saal: "Het kamp staat op ons kavel in Oosterwold. Dat is een gebied waar mensen hun eigen huis mogen bouwen en alles zelf mogen inrichten. Op heel veel kavels wonen mensen in de tussentijd in stacaravans of tenten en mensen krijgen ook vrienden te logeren. Eigenlijk doen wij dus niks anders dan anderen daar."

Een woordvoerder van de gemeente Almere bevestigt die beschrijving van Oosterwold, maar stelt dat het niet de bedoeling is dat asielzoekersgezinnen in een tentenkamp leven in plaats van in een officiële opvang. "Dat is niet hoe het is geregeld. Gezinnen worden door ons altijd doorverwezen naar de gezinslocaties van het COA."

Vanavond zullen de raadsvragen van CDA en PVV door het college worden beantwoord. Abbass-Saal: "Wij zijn in gesprek met de gemeente, die zich ook ter plekke heeft geïnformeerd, maar die biedt nog geen oplossing." Abbass-Saal hoopt dat de asielprocedure van de gezinnen volgende week in gang kan worden gezet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore