Ga naar de inhoud
Nederland

Veel geweld tegen sekswerkers: 'Het deed zoveel pijn'

Archieffoto

"Hij wist dat hij fout zat en vluchtte meteen weg. Het deed zoveel pijn." Foxxy Angel had tegen haar klant nog wel zo duidelijk gezegd dat hij haar niet anaal mocht penetreren. En toch deed hij het.

Foxxy is ongeveer vijftien jaar sekswerker en is meerdere keren slachtoffer geworden van gewelddadige klanten. Zij is een van de velen. Vandaag publiceerden Soa Aids Nederland en belangenvereniging Proud een onderzoek waaruit blijkt dat 97 procent van de sekswerkers een vorm van geweld heeft meegemaakt. "Als je dat hoort, dan denk je, wat gaat er mis?"

Onveilig

De sekswerkers zijn vooral slachtoffer van sociaal-emotioneel geweld zoals pesten en stalking (93 procent). 78 procent van de sekswerkers maakte seksueel geweld mee en 60 procent zegt fysiek geweld te hebben ondergaan, variërend van aan de haren trekken tot zware mishandeling.

  Sekswerkers protesteren tegen nieuwe wet

  01:51
  Prostituees vrezen dat het onveiliger voor hen wordt als de nieuwe wet doorgaat.

  Sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000 zijn seksbedrijven toegestaan als ze een vergunning hebben. Zo moeten sekswerkers beter worden beschermd. Maar het tegendeel is waar: het is juist onveiliger geworden voor zelfstandige prostituees omdat ze uitwijken naar plekken waarvoor geen vergunning nodig is, zoals massagesalons en hotelkamers, stellen de onderzoekers. Dat verhoogt het risico op geweld en uitbuiting.

  Zoveel pijn

  De vier keren dat Foxxy Angel met fysiek geweld te maken had, kan ze zich nog herinneren als de dag van gisteren. De eerste keer gebeurde toen ze net begon als sekswerker. Ook toen werd ze ongevraagd anaal gepenetreerd. "We stonden in een bepaalde positie toen hij hem er ineens anaal in stak. Ik gilde, hij rende weg." 

  In de huiskamer waar haar collega's zaten, vertelde ze overstuur haar verhaal. "Maar de gastvrouw zei tegen me: 'Het zal allemaal wel meevallen, vrouwke.' Uiteindelijk moest ik wel dezelfde dag in het ziekenhuis gehecht worden."

  Drammen

  Sindsdien is ze veel alerter en geeft ze duidelijk aan wat ze wil en wat niet. Maar het gebeurt geregeld dat klanten blijven drammen. "Dan denken ze dat ze ervoor hebben betaald en dus alles mogen doen", zegt Foxxy Angel. "Maar zo werkt het niet. Als ze me ongewenst betasten, waarschuw ik eerst. Daarna sla ik de hand weg. Als ze het een derde keer doen, geef ik ze een trap."

  Toch is geweld nooit helemaal uit te sluiten, weet ze. "Mannen zijn gewoon sterker dan vrouwen. En als klanten betalen, denken ze dat ze alles kunnen maken. Maar zo werkt het niet. Sommige mannen zouden op les moeten hoe ze met vrouwen om moeten gaan."

  Sekswerker
  Lees ook:
  Sekswerker Foxxy Angel komt in actie: 'Hoe veilig is mijn werk straks nog?'