Nederland

Missie Afghanistan kan rekenen op ruime steun in Kamer

06 juli 2018 03:11 Aangepast: 06 juli 2018 07:46
Een militair in Afghanistan. Archieffoto. Beeld © ANP

Regeringspartijen CDA en ChristenUnie willen garanties dat Nederlandse militairen in Afghanistan áltijd op luchtsteun kunnen rekenen. Oppositiepartijen hebben nog vragen over de snelheid waarmee het besluit genomen moet worden.

Vandaag debatteert de Kamer over de uitbreiding van de missie. De verwachting is dat een ruime meerderheid van de partijen instemt met de missie, zo blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Missie in Afghanistan uitgebreid

De Nederlandse missie wordt uitgebreid met 60 militairen. Het gaat om Nederlandse commando's die daar Afghaanse elitetroepen moeten gaan trainen. De militairen gaan naar Mazar-i-Sharif, in het noorden van Afghanistan. De Nederlandse militairen gaan ook Afghaanse troepen begeleiden buiten de poort.

Dat is dus iets gevaarlijker voor onze Nederlandse mannen en vrouwen. Nederland blijft voor langere tijd in Afghanistan: tot en met 31 december 2021. De uitbreiding is op verzoek van de Verenigde Staten, die de NAVO-bondgenoten om meer militairen hadden verzocht.

Steun van regeringspartijen

Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie steunen de uitbreiding van de missie. "Afghanistan kan qua veiligheid nog niet geheel op eigen benen staan. Daarom zet de coalitie een tandje bij en daaraan draagt Nederland ook bij", zegt VVD-kamerlid Han ten Broeke. "De VVD steunt die inzet omdat we het reeds behaalde resultaat willen veiligstellen."

Het CDA heeft al jaren gepleit voor een uitbreiding, zegt CDA-kamerlid Martijn van Helvert: "We helpen met het stuiten van de opmars van de radicale Islam en we maken wederopbouw mogelijk en verkleinen de migratiestromen."

Garanties voor luchtsteun

CDA en ChristenUnie willen de garantie dat Nederlandse militairen altijd op luchtsteun kunnen rekenen. "Uit de beantwoording van het kabinet blijkt dat de Afghaanse luchtmacht nog niet kan bieden wat we vragen", zegt Van Helvert. Het CDA-kamerlid wil garanties van het kabinet: "Óf de Amerikanen moeten ons vanuit de lucht steunen óf we blijven binnen."

Ook voor de ChristenUnie is dat belangrijk punt: "Als onze militairen buiten de poort opereren, moet de luchtsteun gegarandeerd zijn vanuit Mazar", zegt Joel Voordewind van de ChristenUnie. "Als Afghaanse luchtsteun niet mogelijk is, dan moet Duitsland of Amerika bijspringen."

Vragen bij oppositiepartijen

Linkse oppositiepartijen hebben ook nog vragen over de missie. Het ontbreekt aan een duidelijke politieke strategie in Afghanistan, vindt GroenLinks-kamerlid Bram van Ojik. "Trump heeft geen einddoel gesteld, geen maximale duur en geen exit-strategie."

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen wil weten of Defensie de nieuwe missie wel aankan. "Wij willen weten of ze beschikken over het juiste materieel, over adequate medische zorg en over de goede uitrusting. Daar gaan we de ministers scherp op bevragen." Verwachting is dat PvdA uiteindelijk steun geeft aan de uitbreiding. Ook GroenLinks neigt naar steun, valt te horen in de wandelgangen. De SP is sowieso tegen, zegt SP-kamerlid Karabulut: "We zouden niet moeten meedoen aan deze waanzin."

Timing over het besluit

Kamerleden hebben ook nog vragen over de timing van het besluit. Precies voor het bezoek van Rutte aan Trump en de belangrijke NAVO-top van regeringsleiders in Brussel. "Het is ongelooflijk dat we dit belangrijke besluit zo kort voor het reces nog snel moeten behandelen", zegt SP-kamerlid Karabulut. "Dit alles zodat Rutte volgende week op de NAVO top voor drie jaar kan bijtekenen voor extra militairen naar Afghanistan."

Meer op rtlnieuws.nl:
Blok in Afghanistan: 'Situatie beter, maar Nederlandse hulp nodig'

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore