Hoe toon je aan dat je homo bent? De Immigratie- en Naturalisatiedienst gaat asielzoekers die zeggen dat ze om die reden naar Nederland zijn gekomen, anders screenen om de asielprocedure zorgvuldiger te maken en om te voorkomen dat mensen onterecht worden teruggestuurd. Maju Kamara uit Sierra Leone is daar blij mee.
Maju Kamara is homo en vluchtte naar Nederland. In zijn Afrikaanse geboorteland Sierra Leone is homo-zijn strafbaar. "Ze doden me, als ze er achter komen", zegt hij. Maju is nu al zeven jaar bezig om de Nederlandse immigratiedienst te bewijzen dat hij homo is en dat hij het niet gebruikt om hier te blijven.
Veranderen
De screening die de IND daar nu voor gebruikt, werkt niet goed. Daarom gaat staatssecretaris Mark Harbers (VVD) de werkwijze veranderen. Zo zijn de vragen die worden gebruikt te ingewikkeld, asielprocedures kunnen daardoor ook onnodig lang duren. 20 tot 30 procent van de asielzoekers die zegt homoseksueel te zijn krijgt uiteindelijk een verblijfsvergunning. De rest niet, vaak omdat ze niet geloofd worden.
Homoseksuele asielzoeker Maju doet zijn verhaal:
Maju Kamara uit Sierra Leone is homo. Hij vluchtte daarom naar Nederland. Maar ja, bewijs maar eens dat je homo bent.
Daarom gaat het kabinet de methode die wordt gebruikt, zorgvuldiger en eenvoudiger maken. Zo worden onder meer deze aanpassingen gedaan:
- Verklaringen van bijvoorbeeld een geliefde of belangenorganisaties wegen zwaarder mee.
- IND-medewerkers worden extra getraind zodat ze meer begrip krijgen.
- Asielzoekers die homo zijn, krijgen minder ingewikkelde vragen.
- Het authentieke verhaal van de asielzoeker moet leidend zijn.
Staatssecretaris Harbers licht toe: "Wie wordt vervolgd op gronden die onlosmakelijk verbonden zijn met zijn persoon, moet goede bescherming krijgen. Ongeacht of dit op basis van etniciteit, religie, politieke overtuiging of seksuele gerichtheid is. Tegelijk kan het draagvlak voor asielbescherming alleen behouden blijven als die asielbescherming alleen wordt geboden aan hen die die bescherming echt nodig hebben. Een goede beoordeling is daarom essentieel."
'Blij met dit nieuws'
Belangenorganisatie COC deed vorige week nog een dringende oproep om het systeem te veranderen omdat het niet deugt. De organisatie is dan ook blij met dit nieuws. "Wij vinden het positief dat de beoordeling van lhbt-asielzoekers niet langer gebaseerd wordt op vooroordelen en rare vragen. We gaan er ook scherp op letten dat die niet via de achterdeur toch weer de kop opsteken", stelt een woordvoerder van het COC.
Hoeveel vluchtelingen asiel aanvragen omdat ze in hun eigen land gevaar lopen omdat ze homo zijn, is niet duidelijk. De IND houdt daar geen cijfers over bij.
Maju hoopt dat hij snel hoort of hij in Nederland mag blijven. Hij heeft al dromen: "Ik wil politieagent worden en trouwen met mijn vriend." Onderwijl wacht hij in een asielzoekerscentrum in Hoogeveen het oordeel over zijn toekomst af.
Meer op rtl nieuws.nl:
'Asielbeleid voor homo's moet ingrijpend veranderen'