Ga naar de inhoud
Nederland

Weer puinhoop bij Belastingdienst: nu problemen met erf- en schenkbelasting

Opnieuw zijn de problemen bij de Belastingdienst met de inning van erf- en schenkbelasting. Beeld © ANP

Opnieuw zijn er problemen met de inning van erf- en schenkbelasting. Dat heeft minister Hoekstra van Financiën bekendgemaakt in de Tweede Kamer. Wat er precies aan de hand is, wordt nog onderzocht, maar de minister vindt het ernstig genoeg om aan de bel te trekken.

Vorig jaar liep de schatkist al 450 miljoen mis vanwege problemen bij de inning van erf- en schenkbelasting, geld dat dit jaar alsnog zou worden geïnd. Maar het wegwerken van de achterstanden duurt langer dan verwacht. Hoekstra: "Het is aannemelijk dat de planning niet wordt gehaald. Ik kan het niet mooier maken."

Met man en macht aan gewerkt

Het is nog niet duidelijk waar het nu precies misgaat. Op het ministerie wordt met man en macht gewerkt om dat te achterhalen. De nieuwe problemen kunnen grote gevolgen hebben voor de rijksbegroting, laat Hoekstra weten. De Tweede Kamer wil daarom snel duidelijkheid. Vanavond of morgenochtend gaat er een brief naar de Tweede Kamer met meer informatie over de aard en omvang van het probleem.

Minister Hoekstra en staatssecretaris Snel zijn gistermiddag op de hoogte gebracht dat er iets mis was. Het baart Hoekstra zorgen dat het zo veel moeite kost om boven tafel te krijgen wat er precies aan de hand is. "De onderste steen moet boven," zei hij in de Tweede Kamer. "We moeten dit probleem dit jaar oplossen."

Zoveelste keer dat het misgaat

Miniatuurvoorbeeld

Het is de zoveelste keer dat het misgaat bij de Belastingdienst, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Elke keer blijkt dat het nog steeds een puinhoop is binnen de dienst, en dat de informatievoorziening niet op orde is. Want hoe kan het nu dat er niet eerder alarmbellen zijn afgegaan? Als de planning achterloopt en er dus veel minder erf- en schenkbelasting binnenkomt dan gedacht, dan moet dat toch al veel eerder ergens binnen de organisatie van de Belastingdienst zijn gesignaleerd?"

Volgens Hoekstra kunnen de problemen met de erf- en schenkbelasting een symptoom zijn van veel bredere problemen bij de Belastingdienst. Die kampt al veel langer met de nasleep van een uit de hand gelopen reorganisatie en een mislukte vernieuwing van ICT-systemen. Het gaat nog jaren duren voor de problemen bij de Belastingdienst zijn opgelost, zegt Hoekstra. "Het lek is nog lang niet boven."

Meer op rtlnieuws.nl:
Nabestaanden wachten eindeloos op erfenis door problemen bij Belastingdienst