Nederland

Annemarie Jorritsma viel tientallen kilo's af: 'Op kinderfoto's hingen mijn billen al over de pot'

04 juli 2018 16:00 Aangepast: 05 juli 2018 09:56
Annemarie Jorritsma vroeger en Annemarie Jorritsma nu Beeld © ANP

Oud-minister Annemarie Jorritsma (ooit goed voor 115 kilo) weet als geen ander hoe het is om dik te zijn en hoe zwaar de strijd tegen de kilo's kan zijn. "Ik was altijd de gezellige dikkerd. Nu ben ik normaal én nog steeds gezellig."

Als minister voelde ze zich jarenlang een dikzak. "Er zijn wel honderden lelijke dikke foto's van mij gemaakt", vertelt de 68-jarige Annemarie Jorritsma, nu voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer.  "Het gekke: ik zat er niet zo mee en besteedde er eigenlijk geen aandacht aan. Mensen zeiden altijd: dikke mensen zijn gezellig. Jij ook!"

Ook Jorritsma heeft vandaag de nieuwste obesitascijfers gezien. Ruim 100.000 mensen in ons land hebben zwaar overgewicht. "Het is echt een probleem. Maar je kunt er iets aan doen en die verantwoordelijkheid ligt vooral bij jezelf. Het is zo de moeite waard. Ik voel me zoveel beter sinds ik ben afgevallen." 

Miniatuurvoorbeeld
Jorritsma in haar dikkere periode

Billen over de pot

Al haar hele leven is Jorritsma dik. "Op kinderfoto's hangen mijn billen al over de pot. Vreselijk." Haar werk als politicus hielp niet mee: urenlange debatten, overleggen tot diep in de nacht, uit eten, wijntjes op evenementen. "Ik ging vrijdagochtend altijd een uurtje sporten met andere politici. Maar dat was meer voor de lol." Onderwijl zakte de weegschaal steeds verder door. 115 kilo tikte de teller op een gegeven moment aan tijdens haar ministerschap. 

Zittend werk. Genen. Een trage stofwisseling. Excuses genoeg. "Weet je, je kunt altijd wel excuses zoeken, maar dat werkt niet. Een vriendin van mij is slank; maar zij moet er ook hard voor werken en staat elke dag op de weegschaal. Dat vond ik goed om te beseffen: slanke mensen moeten ook hard werken om slank te blijven."

Ze deed vele verwoede afvalpogingen, jojode wat af. "Maar niet een jojo van een paar kilo, maar eentje van 20 kilo. Ik heb echt alle diëten wel geprobeerd."  Een maagbandje? "Nee dat ging me te ver. Zolang het kan, vind ik dat je het op eigen kracht moet doen."

 

Miniatuurvoorbeeld
Jorritsma (85 kilo) tijdens het Voorjaarscongres van de VVD, eerder dit jaar. 

Elke week op de weegschaal

Wat echt hielp? Lid worden van afvalclub Ladyline. "Twee keer per week sta ik op de weegschaal. En ik sport in een cabine met andere mensen die ook kilo's kwijt willen." Het helpt. Twee jaar lang is ze nu stabiel. De weegschaal staat nu op 84 kilo. "Er moeten er nog vier af", vindt ze. Het is niet makkelijk, maar het lukt. "Veel bewegen helpt. Niet die auto pakken maar zoveel mogelijk op de fiets. Of lopen. En kritisch kijken wat je eet. Brood zoveel mogelijk laten staan en meer sla eten."

Het oplossen van het obesitasprobleem vindt ze vooral een probleem dat de maatschappij moet oplossen. "Ik zie geen oplossing in harde regelgeving. Invoering van een vettax? Alsjeblieft niet zeg. Ik zie eerder een oplossing in tv-programma's als Obese. Mensen die het goede voorbeeld geven, kunnen inspirerend werken. Wel vind ik dat er veel meer beweging op scholen moet komen. Dat kan de politiek natuurlijk wel bepalen."

Thumbnail
Jorritsma met haar man in 2015

Ze gaf zelf ook het goede voorbeeld. Als burgemeester van Almere bedacht ze het initiatief Almere valt af. "Het bleek dat toen ik burgemeester was, in Almere veel obesitas voorkwam. Vooral onder Surinaamse en Antiliaanse jongeren kwam het veel voor. Omdat ik ook flink moest afvallen, begon ik het project om samen met allerlei inwoners uit Almere af te vallen. Een goed voorbeeld kan een ander stimuleren. Op straat werd ik er veel op aangesproken en hadden we gesprekken over afvallen."

Caravan naar Zuid-Frankrijk

De zomer staat voor de deur. Dat zijn niet de makkelijkste periodes voor het gewicht. "Mijn man en ik gaan met de caravan naar Zuid-Frankrijk. Natuurlijk drink je een wijntje en ga je lekker uit eten. Maar ook dan kun je op blijven letten. In de buurt zit een bakker. Vroeger pakten we de auto, nu gaan we lopend de broodjes halen. Kleine dingen maken al een groot verschil."

Ze wil nog een compliment maken naar de huidige politici. "Die eigenlijk allemaal mooi in vorm zijn." Ze doen er ook wat voor, weet ze. "Er wordt veel gesport. Mark Rutte loopt veel hard op het strand. En Sander Dekker is een fervent wielrenner."

Meer op rtlnieuws.nl:
Oud-minister Jan Kees de Jager 50 kilo lichter: 'Moet me vaak opnieuw voorstellen'
Ruim 100.000 Nederlanders hebben zwaar overgewicht

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore