Nederland

KNMI: 2018 hoort bij droogste jaren ooit

04 juli 2018 11:46 Aangepast: 04 juli 2018 13:44
Mensen steken te voet de Grensmaas over ter hoogte van Borgharen. De waterstand in de Maas staat op dit moment door droogte extreem laag. Beeld © ANP

Met een neerslagtekort van 161 millimeter is het volgens het KNMI een van de droogste jaren in de Nederlandse geschiedenis. De droogte houdt de komende week nog aan.

Volgens het weerinstituut valt er tot eind volgende week niet of nauwelijks regen. Daarna is er wel kans op wat regen, maar dat zorgt niet voor een einde aan de droogte. Volgens de meteorologen houden de hoge temperaturen en de droge lucht aan.

Geen droogterecord

2018 is droger dan de 5 procent droogste jaren, maar het tekort aan regen zorgt nog niet voor een record. In 1976 en 2003 was het bijvoorbeeld droger.

Volgens het KNMI is het onzeker of Nederland in de toekomst vaker met droge zomers te maken krijgt. Twee van de vier KNMI-modellen zeggen van wel, de andere twee van niet. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

Code groen voor watervoorziening

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) houdt de watervoorziening in Nederland in de gaten. De nood is nog niet extreem hoog zegt de commissie tijdens een gezamenlijk persbijeenkomst met het KNMI. ​"We hanteren qua watervoorziening kleurcodes: groen betekent voldoende water, geel betekent een dreigend tekort, oranje betekent een tekort en rood betekent crisis. Landelijk zitten we nog op groen en dat blijft de komende weken ook zo."

De aanvoer van water is afkomstig vanuit Basel (Rijn) en Verdun (Maas) is in orde. Hoewel het in die gebieden voorlopig overwegend droog blijft, hebben beide rivieren een goede waterstand.

De bieten van Erwin hangen slap door de droogte: 'Drama'

Juni was al warm en droog en de verwachting voor juli is voorlopig niet anders. De Texelse boer Erwin ziet het somber in voor zijn bieten als er niet snel regen valt.

Meer op rtlnieuws.nl:

`