Ga naar de inhoud
Nederland

Syriëgangers Reda N. en Oussama A. vast na aankomst op Schiphol

De Syriëgangers bij vertrek vanuit Turkije. Beeld © Olaf Koens

De Syriëgangers die met zware beveiliging onderweg waren naar Schiphol, zijn in Nederland aangekomen. Daar zijn ze direct aangehouden. "Toen het vliegtuig was geland zijn ze via de achterdeur uitgestapt en afgevoerd met een busje."

Dat zegt Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens. "In het vliegtuig naar Nederland zaten ze achterin het vliegtuig, ieder aan een kant, met breedgeschouderde marechaussee ertussenin."

Niet onherroepelijk

Reda N. uit Leiden en Oussama A. uit Utrecht worden door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. De twee van 23 jaar zouden in de zomer van 2014 naar Syrië zijn gereisd en na een training hebben deelgenomen aan de gewapende jihadistische strijd. Eind 2016 stak het tweetal de grens met Turkije over en werd aangehouden.

In Turkije hebben ze twee jaar in de gevangenis gezeten, zegt Koens. Ze zijn in dat land afgelopen maand veroordeeld tot gevangenisstraffen van ruim zes jaar. In afwachting van hun hoger beroep zijn ze vrijgelaten. Mede omdat dit vonnis nog niet onherroepelijk is, kunnen ze in Nederland ook worden vervolgd, stelt het OM.

Bij het koffietentje

Koens heeft tijdens de vlucht een paar woorden met de twee mannen kunnen wisselen. Ze wilden weinig kwijt. De enige reden die Oussama A. daarvoor aanvoerde, was dat hij in Nederland een nieuw bestaan wil opbouwen, zegt Koens. "Reda N. zei steeds: ‘nee, bedankt, nee, bedankt’ toen ik hem vroeg om zijn kant van het verhaal te geven. Hij wilde geen commentaar geven."

De Syriëgangers werden in Turkije door de politie naar het vliegveld gebracht, zegt Koens. "De Marechaussee wachtte ze daar op, gewoon bij het koffietentje in de terminal." Oussama A. en Reda N. zagen er 'best goed' uit, zegt hij. "Niet hongerig of extreem dun of moe."

Syriëgangers op weg naar Schiphol

Oussama A. en Reda N. stappen op het vliegtuig naar Nederland, begeleid door de Marechaussee. Ze zijn vrijwillig teruggekomen.

Meer op rtlnieuws.nl: