Nederland

Trek in bier en ballen? Dit zijn de beste terrassen van Nederland

03 juli 2018 13:27 Aangepast: 03 juli 2018 15:48
Moet je vandaag werken, of kan je het terras op? Beeld © ANP

Met dit weer wil je als je uit je werk komt eigenlijk maar één ding: op een terras zitten. Maar waar zit je nou het aller-allerbeste? Gelukkig hebben de horecatijgers van Misset Horeca dat voor je uitgezocht. Voor de ultieme terrasexperience moet je in Heerenveen zijn. Ook de Limburgse terrassen scoren goed.

Voor een lekker kopje koffie, koud biertje, goed wijntje of gewoon een fijn diner in de buitenlucht moet je bij 't Gerecht in Heerenveen zijn. Zowel de vakjury, de mysteryguests als de hoofdjury zijn het er unaniem over eens dat de Friese ondernemers, vorig jaar nog op plek 56, het perfect voor elkaar hebben.

Goed personeel is goud waard

Het geheim zit 'm in het personeel, legt mede-eigenaar Eric Kuindersma uit. Dat hij hoog zou eindigen had hij wel verwacht, maar dat zijn terras zou worden uitgeroepen tot het beste van Nederland was een grote verrassing. "Maar we hebben er wel een hoop voor gedaan." Hij doelt vooral op de trainingen die de medewerkers krijgen.

Staat jouw favoriete terras ook in de top 100? (tekst gaat verder onder lijst)

Voor veel werkgevers is het op dit moment lastig om aan goed personeel te komen, maar Kuindersma heeft daar weinig last van. Er werken niet alleen professionals bij hem in de zaak, maar ook jonger personeel dat het werk als bijbaantje ziet. "Van hen maken we professionals. We kijken naar de instelling, de skills brengen we ze wel bij. Daar maken we het verschil mee."

Dat lijkt dus te hebben geholpen. In het juryrapport is te lezen dat de medewerkers veel parate kennis hebben, behulpzaam zijn en begroeten volgens het boekje. Ook worden de bestellingen snel uitgeserveerd, en dat op een terras met 260 stoelen.

Drie rondes

Maar dat is het niet enige waar de jury naar kijkt, legt Michael Simon van vakblad Misset Horeca uit. "Er zijn 160 zaken waar je punten van de vakjury voor krijgt. Zie je zwerfvuil als je aankomt? Krijg je een glimlach? Hoe ziet het personeel eruit? Hoe gaat het afrekenen?" In de vakjury zitten onder meer oud-winnaars en horecajournalisten.

Dit jaar gaven vierhonderd horeca-ondernemers zich op voor de ranglijst. De beste 125 gaan door naar de tweede ronde. Dan komen er mysteryguests. Het idee daarachter is dat gewone gasten andere dingen zien dan leden van een vakjury. De vakjury telt wel zwaarder.

De zeven beste terrassen krijgen dan nog een aangekondigd bezoek van de hoofdjury. Die gaat met de ondernemers in gesprek over bedrijfsvoering. Ook krijgen ze een kijkje achter de schermen. "Terrassen mogen zichzelf dan presteren. Op basis daarvan wordt de top 7 opnieuw gemaakt."

Amsterdam zo slecht nog niet

Hoewel de winnaar dus in Friesland zit en de plekken twee, drie en vier in handen zijn van Limburgse terrassen, is de provincie Gelderland het best vertegenwoordigd in de top 100. Opvallend, vindt Simon, want andere jaren was dat de provincie Zuid-Holland.

Kijken we naar steden, dan komt Amsterdam het vaakst voor. Vijf terrassen staan daar in de lijst. Volgens Simon heeft de horeca in de hoofdstad onterecht een slechte naam. Zo wordt vaak beweerd dat Amsterdams horecapersoneel arrogant is, maar dat is lang niet altijd waar.

Ter vergelijking, andere grote steden komen er een stuk bekaaider van af. Zowel Rotterdam, Utrecht als Den Haag hebben maar één terras in de top 100 staan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van