Nederland

Kabinet trekt portemonnee voor bijna 800 'veilige' Groningse huizen

03 juli 2018 12:25 Aangepast: 03 juli 2018 15:57
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Beeld © ANP

Het Rijk trekt de portemonnee voor ongeveer 800 beschadigde huizen die onlangs officieel als 'veilig' zijn bestempeld in het Groningse aardbevingsgebied. Hoeveel de bewoners hiervoor ontvangen wordt pas bekend rond Prinsjesdag in september.

Dat is vandaag besloten in een extra ministerraad. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat legde in afwachting van een nieuw veiligheidsadvies de versterking van 1588 woningen onlangs stil.

Onrust

Dat leidde tot veel onrust in Groningen, omdat de eigenaren van die woningen vaak al te horen hadden gekregen dat hun huis onveilig was en zelfs al versterkingsadviezen op zak hadden. Nu blijkt dat ongeveer 800 van die woningen volgens de nieuwe berekeningen toch veilig zijn. 

Desondanks belooft de overheid dat er nu toch een schadevergoeding komt. Omdat de woningen als veilig gelden, draait het gasbedrijf NAM niet op voor de kosten. De NAM betaalt wel versterkingen van de iets minder dan 800 andere huizen die bedreigd zijn door aardbevingen als gevolg van de gaswinning in de regio.

Wonen Groningen: 'De scheuren gaan in de mensen zitten'

Beving na trilling na beving beleeft Ate. Langzaam maar zeker brokkelt zijn huis af.

Extra ministerraad

De beslissing volgt een dag na het advies van de Mijnraad, een adviesorgaan van de minister van Economische Zaken en Klimaat, die concludeert dat 1500 onveilige Groningse huizen zo snel mogelijk versterkt moeten worden.

Om het besluit voor versterking te nemen, hielden de ministers van het kabinet een extra vergadering. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de problemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore