Gezin

Danielle woont noodgedwongen niet op woonwagenkamp: 'Ik wil het liefst terug'

02 juli 2018 22:22 Aangepast: 11 oktober 2018 10:07
Danielle van Boekel Beeld © Privéfoto

Danielle van Boekel (33) woont op vijf minuten wandelen van het centrum van Haarlem. In een leuk huis met een balkonnetje. Anderen dromen er van, maar Danielle niet. Zij wil terug naar haar woonwagenkamp, maar dat lukt al acht jaar niet.

Danielle was vijfentwintig toen ze noodgedwongen verhuisde vanaf het woonwagenkamp waar haar ouders woonden. "Ik wilde ook een wagen op het kamp, maar er was gewoon geen plek en nu nog steeds niet." Ze verhuisde daarom naar een wijk aan de rand van Haarlem.

Uitstervingsbeleid

Daarmee is Danielle niet de enige. Er is steeds minder plek op woonwagenkampen en bewoners moeten daardoor vaker, tegen hun zin, in 'normale' huizen wonen. Een aantal woonwagenbewoners trok daarom aan de bel bij de ombudsman. Gemeenten zouden bezig zijn met een 'uitstervingsbeleid' voor woonwagenbewoners. 

Hierdoor zou de cultuur van de woonwagenbewoners onder druk komen te staan. Naar aanleiding van de zorgen van de bewoners, kwam de ombudsman met een rapport. Daaruit bleek dat gemeenten woonwagenbewoners niet gelijk behandelen ten opzichte van andere burgers.

"Een uitstervingsbeleid heet het. We hebben het hier toch over mensen? Ik vind het echt respectloos", zegt Danielle. "Het zijn gewoon mensen met een andere cultuur en een andere manier van leven."

Eigen cultuur

Voor Danielle zijn de verschillen tussen wonen in een wagen en wonen in een huis enorm. "Je woont met je familie en iedereen loopt te pas en te onpas bij elkaar naar binnen."

In haar huis ziet Danielle haar buren nauwelijks. "Ik heb mijn buurman nu vier maanden niet gezien. Dat is echt niet te bevatten voor mij. We groeten elkaar wel, maar een kop koffie drinken bij elkaar is er niet bij." Ze gaat elke dag terug naar het kamp van haar ouders, om zich niet eenzaam te voelen.

 

Miniatuurvoorbeeld

Eieren tegen de ramen

Danielle was ongeveer 2 jaar oud, toen ze met haar ouders kwam wonen op het woonwagenkamp in Haarlem. Ze kreeg te maken met voorordelen. "Onze ramen werden bekogeld met eieren en plastic zakjes met hondenpoep. Zo erg."

Toen ze naar school ging, werd het niet veel beter. "Ik mocht nooit spelen bij vriendinnen, omdat ik niet welkom was. Mensen dachten dat ik en mijn ouders vies waren."

Inmiddels weet ze wel beter, maar te koop lopen met haar afkomst doet Danielle niet. "Het is niet om mijn afkomst te verloochenen, maar ik merk gewoon dat het tegen me werkt. Ik heb altijd het idee dat ik me extra moet bewijzen."

Europese controle

Een delegatie van de Raad van Europa is deze week in Nederland om te controleren of de rechten en de cultuur van Nederlandse woonwagenbewoners voldoende worden beschermd. Op 12 juli moet minister Ollongren laten weten hoe ze de situatie van woonwagenbewoners in Nederland kan verbeteren. 

"Na tien jaar strijd is er eindelijk beweging gekomen", zegt Sabina Achterbergh. Ze is voorzitter van de vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners Nederland. Ze behartigt de belangen van woonwagenbewoners in onder andere de gemeente Haarlem, waar Danielle woont.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore