Nederland

Tien weken lang niet sproeien voor boeren op de Veluwe

02 juli 2018 21:20 Aangepast: 02 juli 2018 21:22
Sproeien zit er tien weken lang niet in. Beeld © ANP

Boeren op de Veluwe en in de Utrechtse en Gelderse Vallei mogen de komende tien weken niet sproeien met water uit sloten, beken en kanalen. Het verbod is ingesteld in verband met de aanhoudende droogte.

De waterafvoer in de verschillende watergangen staat stil door extreme droogte van de afgelopen weken. Als er nog meer water uit de beken en sloten verdwijnt, kan dat onherstelbare schade aan de natuur veroorzaken. Dat zegt het waterschap Vallei en Veluwe. 

Alleen in gebieden langs de Randmeren, de IJssel en de Nederrijn mag nog gesproeid worden. In Noord-Brabant werd vorige week al een sproeiverbod ingesteld voor boeren.

Dijken 

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden is begonnen met het besproeien van een aantal zogeheten klei-op-veendijken in het gebied. De kleilaag op deze dijken kan uitdrogen en scheuren door hitte, wind en droogte. Als dat gebeurt, kan het er uiteindelijk toe leiden dat een dijk bezwijkt.

Het preventief besproeien van de dijken kan helpen tegen scheuren. Ook worden kleine barsten in de dijk dan niet groter. Op een aantal plekken zijn al barsten ontdekt, maar volgens een woordvoerder is er tot nu toe nergens ernstige schade. 

Zo worden de dijken besproeid

Een bootje zorgt ervoor dat onze dijken heel blijven en wij droge voeten houden.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore