Nederland

Thuiszitters voeren actie: 'Ik kan niet naar school en kijk nu de hele dag tv'

02 juli 2018 17:40 Aangepast: 02 juli 2018 21:57
Valentijn met zijn moeder Henriëtte: 'De moed zakt ons in de schoenen'

Ruim 10.000 kinderen die eigenlijk naar school moeten zitten thuis. Vandaag voeren de thuiszitters en hun ouders actie in Den Haag. Het systeem voor passend onderwijs faalt, vinden ze. "Als je door twaalf scholen wordt afgewezen en je kind thuiszit, dan zakt de moed je in de schoenen."

Miniatuurvoorbeeld

Al anderhalf jaar gaat de 12-jarige Brennon niet naar school. "Ik vind school niet leuk meer", zegt hij. Zijn moeder Ingrid licht dat gevoel toe: "Brennon heeft autisme. We kunnen maar geen school vinden die met zijn autisme kan omgaan. Hij wil daarom niet meer naar school."

Moeder Ingrid en stiefvader Martijn geven Brennon nu zelf thuis les. "De vakken nederlands, engels en rekenen. Maar ideaal is dat niet. We willen een goede school voor hem. Brennon heeft een iq van 122, maar is autistisch. Hij heeft het recht op onderwijs, maar hij krijgt nu niets. Dat is verdrietig. Het systeem werkt niet", zegt moeder Ingrid.

Actie 

Zo'n 10.000 kinderen die eigenlijk naar school moeten, zitten thuis. Ze kunnen niet meekomen op een gewone school, bijvoorbeeld omdat ze autistisch zijn of omdat ze gedragsproblemen hebben. De ouders kunnen geen gepaste scholen vinden en zeggen te verdwalen in regels. Ze willen een beter systeem, vooral maatwerk is de veelgehoorde roep. Kamerleden en ook minister Arie Slob erkennen dat er problemen zijn. Minister Slob vindt dat het kind weer centraal moet komen te staan. Hij heeft daarvoor allerlei maatregelen bedacht. Maar mislukt, vindt hij het systeem van passend onderwijs, niet.  

Het idee van passend onderwijs, dat 4 jaar geleden werd ingevoerd, is dat leerlingen ondersteund worden op reguliere scholen en niet naar aparte scholen gaan. De 'gewone' scholen worden verplicht kinderen een plek te geven, ook als ze extra ondersteuning nodig hebben. De scholen krijgen daarvoor extra geld. 

Passend onderwijs

  • Op 1 augustus 2014 is het passend onderwijs ingevoerd. 
  • Scholen worden verplicht leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een plek te geven
  • Kinderen worden dus minder snel naar speciaal onderwijs gestuurd. Dat scheelt ook geld.
  • Het gaat om kinderen met allerlei soorten problemen, zoals autisme, adhd, faalangst, depressie, ernstige dyslexie.
  • Kinderen met zwaardere aandoeningen gaan wel naar het speciaal onderwijs. 

Het gaat vaak mis

Maar in de praktijk, gaat het te vaak mis, zien de ouders van de kinderen. Ze vallen vaak tussen wal en schip waardoor ze niet op een geschikte school terecht komen. Zoas de 14-jarige Jason. Hij begon dit jaar op het gymnasium, maar hij zit nu thuis. "Ik kijk de hele dag tv." En de 12-jarige Valentijn gaat binnenkort van school af. "Omdat het niet meer gaat. Ik vind school echt niet meer leuk", vertelt de tiener met autisme. "Ik wil een school die me begrijpt. Dat gebeurt nu niet."

Zijn moeder Henriëtte is keihard bezig om een goede school voor Valentijn te vinden. "Ik heb al met 12 scholen contact gehad." Maar de moed zakt haar in de schoenen, vertelt ze. "Het is niet te doen. Of er is geen plek op de school die we willen, of er zijn scholen die niet de juiste structuur en deskundigheid kunnen geven die Valentijn nodig heeft. Er wordt te makkelijk gedaan over het probleem." Ze is bang dat haar zoon straks maanden thuiszit.

'Het moet beter'

Minister Arie Slob erkent dat het beter moet. "Het kind moet voorop staan, niet het systeem", zegt Slob. Hoe? De minister wil een aantal dingen veranderen. Scholen en leraren moeten meer betrokken worden bij inzet van hulp. Scholen moeten meer inzicht geven in het beschikbare geld voor leerlingen en ouders moeten meer inspraak krijgen via medezeggeschapsraden. Ook moet het duidelijker worden waar ouders terecht kunnen.

De ouders hebben nog weinig hoop. Het nieuwe systeem heeft zoveel overhoop gegooid. Ouders zeggen te verdwalen in de regels en bureaucratie. De moeder van Valentijn: "Ik hoor pas in oktober meer. Tot die tijd staan wij met lege handen en zit Valentijn straks thuis."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`