Ga naar de inhoud
Nederland

Langdurige droogte houdt voorlopig aan: wanneer is het drinkwater op?

Kinderen steken de Grensmaas bij Borgharen te voet over (juni vorig jaar) Beeld © ANP

Kun jij je de laatste keer dat het regende nog herinneren? Vast niet. We hebben een periode van bijzondere droogte en het einde is nog niet in zicht. Dus wordt ons gevraagd zuinig te zijn met water. Maar hoe nijpend is het? Blijft er water uit de kraan komen?

De komende tijd groeit de kans op extreme droogte. "Zoals het er nu naar uitziet, blijven de kansen op neerslag heel erg klein", zegt meteorloog William Huizinga van Buienradar. "Aanstaande vrijdag is er een kleine kans op een zeer plaatselijke bui, maar dat is dan echt een druppel op een gloeiende plaat. De kans is klein en als het dan gebeurt, stelt het eigenlijk niets voor."

Droog tot halverwege volgende week

De droogte blijft in elk geval tot halverwege volgende week, verwacht Huizinga. Dan is het ruim een maand écht droog geweest.

De laatste neerslag van betekenis (5 millimeter) viel op vrijdag 8 juni. Daarna regende het in De Bilt nog op 14 juni, maar dat stelde eigenlijk niets voor, zegt Huizinga. In heel juni viel slechts 12 millimeter neerslag.

De tien droogste juni's sinds het begin van de metingen:

  Datum Extreem
1. juni 2018 11.8
2. juni 1939 14.9
3. juni 1949 15.6
4. juni 1941 16.2
5. juni 2006 18.0
6. juni 2010 18.2
7. juni 1962 21.0
8. juni 1988 23.7
9. juni 1920 26.1
10. juni 1973 26.1

Of Nederland droog komt te staan, is 'totaal afhankelijk van het weer'. Maar voorlopig hoeven burgers zich nog geen zorgen te maken over het drinkwater, zegt de Unie van Waterschappen. "Er zijn geen acute, nijpende problemen, omdat de aanvoer van de Rijn en Maas nog goed is", zegt een woordvoerster. "En mocht die aanvoer minder worden, hebben we het IJsselmeer nog als 'achtervang'."

Wie op korte termijn mogelijk wel last krijgen van de droogte, zijn de argarische sector en binnenvaart. Door de daling van het waterpeil zijn de waterwegen lastiger begaanbaar en kan op gegeven moment besloten worden tot een sproeiverbod voor boeren.

Er is geen wolkje aan de lucht, blijkt wel uit de Buienradar

"De droogteperiode is bijzonder, maar niet uitzonderlijk", zegt Huizinga. "Het is heel droog. En dat is ook te zien in de natuur. Op de meeste plekken is het nog groen, maar op sommige plekken vallen de verdorde bladeren al van de bomen. 2018 behoort tot de vijf procent droogste jaren ooit gemeten."

'We koppelen dit aan klimaatverandering'

De Unie van Waterschappen maakt zich daar zorgen over. "We koppelen dit aan klimaatverandering", zegt de woordvoerster. Ze zegt dat de unie maatregelen moet nemen om zoetwaterschaarste te voorkomen.

Hiervoor zijn extra investeringen nodig. De waterschappen overleggen daarover met het ministerie van I&W en andere partners. "We hopen op korte termijn met een akkoord te komen", laat de woordvoerster weten.

Hoge temperaturen in heel Nederland

Meer op rtlnieuws.nl: