Nederland

Verdachte vernielen joods restaurant vrij

02 juli 2018 10:09 Aangepast: 02 juli 2018 10:12
Beeld © ANP

De man die verdacht wordt van het vernielen van de ruiten van een Israëlisch koosjer restaurant in Amsterdam-Zuid, is op vrije voeten gesteld. Hij mag zijn proces in vrijheid afwachten, zo heeft de raadkamer van het gerechtshof besloten.

De 29-jarige man moet zich wel aan een aantal voorwaarden houden. Zo mag hij niet binnen een straal van honderd meter rond het betreffende restaurant komen.

Inhoudelijke behandeling is op 11 juli

De rechtbank schorste zijn gevangenneming eind vorig jaar ook al, maar toen de verdachte tot twee keer toe niet verscheen bij de reclassering werd hij in mei toch weer vastgezet. De man moest aanvankelijk tot aan de inhoudelijke zitting op 11 juli in de cel blijven. Zijn advocaat maakte tegen dit besluit echter bezwaar bij het hof.

De man, die een Palestijnse vlag in de hand had, riep bij zijn daad op 7 december onder andere 'Allahu akbar'. Het restaurant HaCarmel was op dat moment gesloten en er waren geen mensen.

Incident zorgde voor grote beroering

Het incident heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) grote beroering veroorzaakt. De man wordt verdacht van vernieling en diefstal.

Door het discriminatie-aspect aan zijn daad en het feit dat het een Israëlisch restaurant betrof, verdient hij wat het OM betreft een hogere straf dan doorgaans voor dit soort misdrijven staat. "Het OM zal tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak dan ook fors rekening houden met deze context waarbinnen de vernieling en diefstal hebben plaatsgevonden."

Man met Palestijnse vlag vernielt ruiten joods restaurant

Volgens de eigenaar van het restaurant was de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, de aanleiding van het geweld.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore