De overheid gaat meer dan 1 miljard euro over het budget heen bij grote ict-projecten. Zo'n 125 grote projecten mochten 2,5 miljard euro kosten, maar vielen duurder en trager uit.
De kosten worden gemiddeld met 36 procent overschreden en de uitloop is gemiddeld 37 procent, blijkt uit een analyse van het Financieele Dagblad.
Het FD onderzocht 125 grote ict-projecten bij de Rijksoverheid met een gezamenlijk budget van iets meer dan 2,5 miljard euro. Uit de analyse blijkt dat de kosten daarvan inmiddels zijn opgelopen tot 3,5 miljard euro.
De krant nam alleen de grote projecten onder de loep, met een budget van meer dan 5 miljoen euro. Een voorbeeld is het nieuwe it-systeem van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dit was begroot op 36 miljoen euro, maar heeft al 95 miljoen euro gekost.
Zie ook: nieuw ict-fiasco bij overheid: project bij NVWA tientallen miljoenen duurder
IND en DigiD vallen tegen
Een minder bekende misser uit de lijst is de digitalisatie van processen bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Die kost zo'n 29 miljoen euro, terwijl de begroting 1,2 miljoen euro was. Het project moest op 1 juli 2015 opgeleverd worden, maar dat wordt zomer 2019.
Ook het veiliger maken van het digitale identiteitssysteem DigiD valt flink tegen. Dat duurt volgens FD inmiddels drie keer zolang als verwacht en kost ruim acht keer meer dan begroot: 35 miljoen euro in plaats van 4 miljoen euro.
Overheid heeft al langer problemen
De overheid worstelt al jaren met ict-projecten. In 2014 leidde het mislukken van projecten als de ov-chipkaart, alarmsysteem C2000 en het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) tot een parlementaire enquête onder leiding van toenmalig Kamerlid Ton Elias (VVD).
Een van de maatregelen naar aanleiding van het rapport was het oprichten van het Bureau ICT-toetsing (BIT), dat ict-projecten van de overheid en zelfstandige bestuursorganen zoals de RDW, het CBR of de Nederlandsche Bank moet doorlichten op de kans van slagen en risico's.
De lijst met projecten die het FD analyseerde is een selectie van projecten die binnen de opdracht van het BIT vallen. De krant benadrukt dat de overheid nog veel meer ict-problemen heeft, maar deze staan niet op de lijst omdat het geen nieuwe projecten zijn. De problemen bij de Belastingdienst hebben bijvoorbeeld te maken met bestaande, slecht functionerende systemen.