Ga naar de inhoud
Nederland

'Grote banken maken zich schuldig aan misstanden palmoliesector'

Beeld © AFP

ABN Amro, ING en Rabobank zijn structureel betrokken bij palmolieplantages, waar problemen worden gemeld als schendingen van mensenrechten en de kap van regenwoud. Dat stelt Milieudefensie.

De banken zouden bij de misstanden betrokken zijn doordat ze tussen 2010 en 2018 voor minstens 4,9 miljard euro hebben geïnvesteerd in 14 palmoliebedrijven waar 118 misstanden gemeld zijn. Dat staat in twee rapporten die de milieuorganisatie vandaag publiceert.

Als voorbeeld wordt genoemd dat ABN Amro investeerde in een bedrijf dat regenwoud kapte in Papoea-Nieuw-Guinea. ING investeerde in een bedrijf dat de lokale bevolking intimideerde en van het land verjoeg. En in Liberia zouden zowel ABN AMRO als Rabobank investeren in een Aziatisch palmoliebedrijf dat zich aan soortgelijke misdrijven schuldig maakt.

Dit is opvallend, gezien de banken zelf duurzaamheidsrichtlijnen hebben, waarin ze stellen dat ze problemen als ontbossing en gedwongen verhuizing van bewoners aanpakken. 

Duurzaamheidsrichtlijn

"Banken weten al ruim vijftien jaar wat er aan de hand is. Toch blijven ze geld steken in deze dubieuze bedrijven", zegt Rolf Schipper van Milieudefensie. 

ING en ABN Amro laten in een reactie weten niets te zien in een volledige boycot van investeringen in de palmoliesector. Beide banken stellen eisen aan bedrijven waarin ze geld steken; als daar niet aan voldaan wordt, kan de financiering worden stopgezet. 

"Zeker in de palmoliesector zien wij verbetering", zegt een woordvoerder van ING tegen RTL Z. "Bedrijven waar wij mee werken, committeren zich aan de eisen die wij stellen. Ze moeten bijvoorbeeld aangesloten zijn bij de rondetafel voor duurzame palmolie en daar hun certificering halen. We weten dat dat niet vandaag of morgen geregeld is, maar er zit wel beweging in. Wij geloven er meer in om in gesprek te blijven met sectoren en bedrijven, dan stoppen met financieren. Dat lost niets op."