Nederland

Gedupeerde vmbo-leerlingen Maastricht krijgen mailtje

02 juli 2018 06:18 Aangepast: 02 juli 2018 09:26
Leerlingen van het VMBO Maastricht Beeld © ANP

De 354 geslaagde en vervolgens toch gezakte leerlingen van VMBO Maastricht krijgen vandaag een mailtje van de school.

Daarin staat wanneer ze woensdag of donderdag op gesprek moeten komen. Dan wordt hun verteld wat ze nog moeten inhalen om alsnog kans te maken op een diploma.

Schoolexamen deugde niet

Het eindexamen bestaat altijd uit twee delen: een schoolexamen en een landelijk examen. Die twee samen leiden bij goed resultaat tot een diploma. Maar bij VMBO Maastricht deugde het schoolexamen niet. Veel lessen vielen uit en verplichte toetsen werden niet afgenomen. Volgens minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) hadden de leerlingen daarom niet mogen meedoen aan het landelijk examen.

Later streek hij de hand over zijn hart: de cijfers van het landelijk examen blijven staan tot 1 januari 2019. Voor die tijd moeten de leerlingen al wat ze gemist hebben, inhalen. Dat betekent dat veel vakanties niet kunnen doorgaan. Zo’n 130 ouders hebben de school daarvoor aansprakelijk gesteld.

Bij het onderzoek naar het debacle wordt ook de rol van de onderwijsinspectie meegenomen.

Vmbo'ers Maastricht zwaar teleurgesteld:

Heel blij worden de leerlingen van VMBO Maastricht er niet van. Minister Arie Slob (Onderwijs) heeft bekendgemaakt dat ze tóch niet geslaagd zijn en hun gemiste schoolexamens alsnog moeten gaan maken.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore