Nederland

Beveiligers Schiphol bereiden acties voor, flinke vertragingen niet uitgesloten

01 juli 2018 11:15 Aangepast: 01 juli 2018 11:48
Drukte op Schiphol (archieffoto) Beeld © ANP

Zo'n 1300 beveiligers op Schiphol gaan binnenkort actievoeren omdat ze een betere cao willen. Om wat voor acties het precies gaat, is nog niet duidelijk maar reizigers kunnen er flinke vertragingen door oplopen.

De beveiligers willen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent. Ook het aantal uren per werkweek moet volgens de FNV Beveiliging omlaag. FNV Beveiliging had een ultimatum gesteld aan G4S Aviation Security, een beveiligingsbedrijf dat actief is op de luchthavens, waaronder Schiphol. Dat ultimatum is gisterochtend om 10.00 uur verlopen. 

Extra goed werk doen

FNV-bestuurder Tanja Schrijver kan nog niet zeggen wanneer de acties zijn. "Maar we gaan geen weken wachten. We zullen daarbij een strategische overweging doen. Maximale impact met minimale inspanningen. We weten wanneer het druk is, daar houden we rekening mee."

De beveiligers willen waarschijnlijk niet direct het werk neerleggen. "Dat is echt een uiterst middel. We kiezen liever eerst voor andere acties die minder impact hebben, maar wel een duidelijk signaal afgeven. Denk bijvoorbeeld aan een actie waarbij beveiligers hun werk juist extra goed doen." Zoals het extra goed controleren van tassen en het strikter aanhouden van pauzes. Dat kan voor vertragingen en oponthoud zorgen. 

Maar op langere termijn worden werkonderbrekingen niet uitgesloten. "Als het allemaal langer gaat duren voordat op de eisen wordt ingegaan, kunnen beveiligers wellicht hun werk neerleggen."

Zware roosters

Volgens Tanja Schrijver is het hard nodig dat er goede afspraken komen over loonsverhoging in de cao. "Het werk van de beveiligers op Schiphol is net zo belangrijk als dat van hun collega’s op andere locaties. De zware roosters op Schiphol leiden tot fysieke klachten en uitval. Tel daarbij de personeelstekorten op en je weet dat de werkdruk de spuigaten uitloopt. Daar moet nú iets structureels aan veranderen, anders vallen de mensen bij bosjes om."

Twee jaar geleden legden beveiligers op Schiphol ook al het werk neer. Toen was de overlast groot. Bij een werkonderbreking van 10 minuten ontstonden er toen al flinke wachttijden. Binnen korte tijd ontstonden lange wachtrijen voor de poorten en in de vertrekhallen.

Chaos op Schiphol: 'balen dat onze vlucht niet gaat':

Een stroomstoring zorgde vanochtend voor een enorme chaos op Schiphol. Inkomend vliegverkeer werd tegengehouden, vluchten werden geannuleerd en wegen naar Schiphol werden afgesloten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore