Een betonakkoord en een plasticpact. Met die twee afspraken wil het kabinet ervoor zorgen dat beton voortaan gerecycled wordt en plastic wegwerpbordjes, -bestek en -wattenstaafjes in de ban gaan.
Staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) gaat daarover afspraken maken met de cementindustrie en met makers en verkopers van wegwerpplastic. Met die maatregelen wil het kabinet van Nederland een circulaire economie worden. Dat betekent simpelweg dat alle stoffen die we voorheen als afval zagen, kunnen worden hergebruikt.
Over twaalf jaar moet al het beton van bouwwerken die gesloopt worden terug terechtkomen in de cementmolen. Daarvoor sluit Van Veldhoven ‘op korte termijn’ een ‘betonakkoord’. Dat we beton kunnen recyclen is nog maar kort geleden ontdekt.
Nederland wil sneller dan Brussel
De laatste tijd buitelen bedrijven en overheden over elkaar heen om aan te kondigen dat ze wegwerpplastic willen terugdringen. Van Veldhoven volgt met die aankondiging de lijn van de Europese Commissie, die eind mei aankondigde een verbod op plastic wegwerpproducten te willen.
Van Veldhoven hoopt Brussel in te halen door volgend jaar een ‘plasticpact’ te sluiten met de industrie. Daarmee wil de de makers aansporen om afbreekbaar materiaal te gebruiken, dat minder lang in het milieu rond blijft zwerven. De Europese Commissie heeft nog wel een tijd nodig om het verbod door te voeren, dus sorteert de staatssecretaris alvast voor.
Zie ook: EU lanceert aanpak zwerfafval en wil verbod op wattenstaafjes en rietjes
Bedrijven presenteren plannen
Ze staat daarin niet alleen. Ikea kondigde recent aan te stoppen met wegwerpplastic en vanaf 2030 alleen nog maar hernieuwbare en duurzame producten aan te bieden. McDonalds doet de rietjes in de ban, Dunkin Donuts en Starbucks willen de fameuze koffiebekers kunnen recyclen. Zo hoopt Starbucks dat klanten bekers terug komen brengen.
Evian wil dat alle waterflessen vanaf 2025 van gerecycled materiaal gefabriceerd worden, Jumbo gaat minder plastic verpakkingen gebruiken en ook bedrijven als Coca Cola en Pepsico hebben zichzelf doelen gesteld.
In 2030 overheidsopdrachten circulair
Het kabinet wil dat de overheid een goed voorbeeld geeft. In 2030 moet een groot deel van de overheidsopdrachten circulair zijn. Van Veldhoven denkt dat ontwerpers van spullen er al in de beginfase van het ontwerp rekening mee moeten houden dat alle onderdelen van het eindproduct hergebruikt kunnen worden.
Kredietbeoordelaar Fitch concludeerde na een onderzoek dat de aanlooptijd naar eventuele verboden ruim genoeg is voor de markt om er op in te spelen. Zij verwachten geen problemen voor de grote spelers in de plasticindustrie. Kleinere spelers, die een minder diverse productie hebben, kunnen het lastiger krijgen.