Nederland

Treinverkeer naar Noord-Nederland 2 weken ontregeld door werkzaamheden Zwolle

30 juni 2018 09:39 Aangepast: 30 juni 2018 11:56
Werkzaamheden bij station Zwolle Beeld © ProRail

Maar liefst 16 dagen lang rijden er geen treinen van en naar station Zwolle. ProRail is afgelopen nacht begonnen met een enorm project waarbij veel sporen vervangen worden. Reizigers worden met bussen vervoerd.

Het is een vreemde gewaarwording. Normaal is het in Zwolle een komen en gaan van treinen. Na Utrecht is Zwolle het grootste spoorknooppunt van Nederland, met treinen uit acht richtingen en dagelijks 60.000 reizigers. ProRail noemt Zwolle 'als het ware de klok waarop de landelijke treindienstregeling gelijk wordt gezet'. 

Minder wissels

Er wordt jaren gewerkt aan het station Zwolle en de komende twee weken is de oostkant van het spoor bij het station aan de beurt. Daar worden maar liefst 70 wissels gesloopt. ProRail noemt dat 'ontknopen'. Alle richtingen krijgen straks een eigen spoorbaan, waardoor er niet meer gewisseld hoeft te worden en treinen niet meer op elkaar hoeven te wachten. 

Eerder is dat ook gedaan bij station Utrecht, wat ertoe geleid heeft dat er veel minder vertragingen ontstaan dan eerder. Ook kunnen er straks meer treinen tegelijkertijd Zwolle in- en uitrijden. 

Vertraging

Treinen rijden komende weken niet verder dan tot de stations voor Zwolle. Dat betekent dus ook dat er in die twee weken geen rechtstreekse treinverbinding met Noord-Nederland is. Er worden tussen de 150 en 200 bussen ingezet om reizigers tussen de stations te vervoeren. De vertraging kan daardoor oplopen tot 45 minuten. 

Dit is er in Utrecht gedaan:

De werkzaamheden in Utrecht zijn inmiddels afgerond. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore