Ga naar de inhoud
Nederland

Drinkwaterbedrijf: stop met sproeien in de tuin met deze droogte

De aanhoudende droogte begint goed merkbaar te worden in het land. In Noord-Holland roept het drinkwaterbedrijf iedereen op niet langer de tuin te besproeien of zwembadjes te vullen. In delen van het land geldt een hoog risico op natuurbranden.

Drinkwaterbedrijf PWN in Noord-Holland stuurde vandaag een bericht naar alle klanten met de oproep zuinig te zijn met drinkwater. 'Wij vragen u dringend uw tuin niet met kraanwater te sproeien'. Dat die waarschuwing niet voor niets is, blijkt wel uit het feit dat het waterverbruik deze dagen liefst veertig procent hoger ligt dan normaal. Een bad nemen of het water van het zwembadje verversen, raadt het bedrijf ook af.

Gisteren werd al besloten dat boeren in Brabant geen oppervlaktewater meer mogen gebruiken om hun land te besproeien.

Droogte bedreigt boomkikker

Voor boomkikkers is het moeilijk overleven deze dagen. In Brabant doen ze er alles aan om de droogte tegen te gaan en de kikkers te houden.

Blijf drinken

Op een aspect hoeven we niet zuinig te zijn met kraanwater: drinken. Dat moeten we vooral blijven doen met dit warme weer, meldt PWN. 

Niet alle delen van Nederland hebben momenteel even veel last van de droogte. In Noord-Holland, Zeeland, West-Brabant en Gelderland  geldt de hoogste alarmfase voor natuurbranden. Dagelijks vinden controles plaats door politie en boswachters.

Nog een week droog

Vooralsnog verwachten meteorologen waar dan ook in het land nog geen regen van betekenis. Het zonnige, warme en droge weer houdt naar verwachting nog zeker een week aan, meldt Buienradar.  

Sinds vanmiddag wordt boven de Veluwe gevlogen om eventuele beginnende brandjes tijdig te ontdekken. En in alle grote natuurgebieden liggen calamiteitenroutes voor hulpdiensten en zijn extra waterputten aangelegd. Bij een zeer grote brand zal Defensie de brandweer te hulp schieten met blushelikopters. 

Meer op rtlnieuws.nl: