Ga naar de inhoud
Nederland

Kamermeerderheid voor oplossen lichaam bij uitvaart

Archieffoto. Beeld © ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer is voor het legaliseren van de mogelijkheid om lichamen van overledenen op te lossen in heet water. Het zogenoemde resomeren is nu nog verboden.

In de Wet op de lijkbezorging staat nu duidelijk omschreven dat een lichaam alleen mag worden begraven, verbrand of worden aangeboden aan de wetenschap. VVD, D66, PvdA, GroenLinks en 50PLUS zijn voor een uitbreiding van die wet, melden de partijen aan RTL Nieuws. 

ZIE OOK: TNO-rapport: 'Geen bezwaren tegen oplossen lichaam bij uitvaart'

Uitvaartorganisatie Yarden overhandigde vandaag een rapport van TNO aan de Tweede Kamer waaruit blijkt dat weinig de mogelijkheid tot resomeren in de weg staat. Het volledig oplossen van een stoffelijk overschot is veilig voor de mensen die dat werk doen, blijkt uit het rapport.

Milieu

De techniek is ook niet schadelijk voor het milieu. Resomeren zou volgens Yarden-directeur Sabrina Franken een goede nieuwe optie zijn. "We merken dat mensen meer keuzevrijheid willen hebben voor hun uitvaart. Uit eigen onderzoek blijkt dat een op de vijf mensen voor resomeren zou kiezen als dat zou worden aangeboden."

Bij resomeren wordt een lichaam ondergedompeld in kaliumhydroxide. Dat wordt vervolgens opgewarmd en na drie uur blijven alleen wat botweefsel, protheses en tanden over. De rest is opgelost.

Meer op rtlnieuws.nl:
Je lichaam laten resomeren, het lijkt eraan te gaan komen