Nederland

'Cipiers op grote schaal slachtoffer van geweld'

29 juni 2018 04:51 Aangepast: 29 juni 2018 09:36
(archieffoto) Beeld © ANP

Ruim 1 op de 4 cipiers in de Nederlandse gevangenissen is afgelopen jaar slachtoffer geworden van fysieke agressie door gevangenen. Ze werden geslagen, getrapt, vastgepakt of bespuugd. Zestig procent van alle cipiers kreeg te maken met verbale agressie.

Dat schrijft het AD op basis van een vertrouwelijk 'medewerkerstevredenheidsonderzoek' dat werd gehouden onder 6100 cipiers en in handen is van de krant. De bewaarders geven aan dat ze door de werkstress privé een harder mens zijn geworden en zich ruwer gedragen naar anderen, schrijft de krant. Het ziekteverzuim in de branche is torenhoog.

Wapens naar binnen smokkelen

Door werkdruk en onderbezetting vrezen veel cipiers voor hun veiligheid. Zo weten ze allemaal dat er telefoons en zelfs wapens naar binnen kunnen worden gesmokkeld. Daarnaast hebben ze steeds meer te maken met verwarde en respectloze gevangenen, die nauwelijks te corrigeren zijn. 

Er is al honderd miljoen euro extra toegezegd om de problemen in de sector aan te pakken, onder meer om meer personeel te  werven. 

De andere kant, Stephan begon een eigen bedrijf na zijn straf:

"De koffie laat ik branden in de gevangenis. De jongens leren daar koffie branden en kunnen daarna aan de slag in een van mijn zaken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore